Welcome to PhantomPilots.com

Sign up for a weekly email of the latest drone news & information

Advanced Update 1.4fw, unstable straight line fly...

Discussion in 'Phantom 3 Help' started by Mordor, Sep 12, 2015.

  1. Mordor

    Joined:
    Jul 27, 2015
    Messages:
    639
    Likes Received:
    114
    HI.

    Im one of those you did keep almost until the end on 1.1.9fw + app1.1.0 (and very happy with it).

    Finally, i did the 1.4 update, with success with the Microsd, follow by a IMU calibration after cool down a little the P3A.

    After, using a pen, update the RC (300A) with 1.3.2. firmware, with success and only did take about 3 minutes the update.

    First at all, i must say everything flys well, even the POI, except.....

    - I Notice on the first fly, that the P3A when pushing only Right stick forward, the P3A instead of making a perfect line, starts drifting a little to the left.......very little and not visible sometimes....

    I thought, maybe im nervous because of update, and did touch a little right the joystick...and im not using P-Mode.

    Yesterday, with a little battery charge, i fly a little and notice on the ground the app asking for "Warming" the device....on 1.1.9, never happen. It did it on a few seconds...
    As always, also, no issues....and on the air.....on the video i notice a very subtil fly to the right...almost impossible to see...

    This morning, i put the P3 and battery outside my house for 30 minutes to cool. I did use a tool for measure the floor and did use the same place, the first time i buy the P3, for IMU calibration, and for the first time, gimball calibration. This time i use my Tablet with good "old" 1.1.0 app. Also forget to insert a microsd on the P3, (important for IMU)?

    After, new fly.....the same problem:

    Sometimes i notice a small "inclination" for the right....very subtil. This time i did use the 2 second pair of propellers, still virgins.
    Also, there was no wind on the morning. Perfect weather conditions on early morning.

    Im very perfectionist person.....and sometimes i start to thing that i see things that don`t exist...

    For help, i put here a screen of data for first IMU calibration data, before try 2 IMU calibration this morning:

    [​IMG]

    The data from calibration IMU of this morning isn`t very different of this image....

    Resuming:
    - Going forward....sometimes i feel isn`t going 100% on a straight line.
    - Looking to the image, i have that bad feeling something isn`t ok anymore, like on 1.1.9fw. Seems camera is a milimeter to the left, also. No horizontal problems that i notice.

    Even 1meter of the floor, exactly at my front and aligned with my vision, pushing forward 6 meters, than 6 meters back, it starts drifting a little to my left...(no wind also).

    Im i getting crazy? Sorry my bad English, all help is appreciated and sorry the long testament...
     
    Johnnygrinder likes this.
  2. Meta4

    Meta4 Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Jan 8, 2014
    Messages:
    7,729
    Likes Received:
    3,450
    Your compass numbers look suspect.
    The Mod number should be close to 1500.
    See how it goes after recalibrating the compass.
     
  3. Mordor

    Joined:
    Jul 27, 2015
    Messages:
    639
    Likes Received:
    114
    Thank Meta4:

    Do i have to do another IMU, or just the a compass calibration before a flight?
    That print was done on my room, just with the machine conected and take some prints.

    Again, thank you very much in advance!
     
  4. Mordor

    Joined:
    Jul 27, 2015
    Messages:
    639
    Likes Received:
    114
    Ok....so i went to my garden, just powerup the machine, wait about 40 secunds to warm up and went to sensors:

    Default values (not fixed values but jumping)

    [​IMG]

    Then, calmly i rotate the P3 and get this values (again, jumping a little):

    [​IMG]

    I didn`t fly this time, just made the compass calibration outside.

    Im not expert but they seem more aceptable now, right?
     
  5. bbfpv

    Joined:
    Feb 3, 2015
    Messages:
    3,744
    Likes Received:
    1,092
    Location:
    Long Island, NY
    yes, 1400-1600 is the range you want.
     
    Mordor likes this.
  6. Mordor

    Joined:
    Jul 27, 2015
    Messages:
    639
    Likes Received:
    114
    Well......maybe it was my impression.....need more flights to confirm this.
    Weather here wasn`t been very good....

    Thank you for the reply!
     
  7. Altanore

    Joined:
    Jun 4, 2015
    Messages:
    118
    Likes Received:
    36
    Location:
    AB, Canada
    Interesting because I've noticed this too ever since the update. I have to keep correcting it.
     
  8. Mordor

    Joined:
    Jul 27, 2015
    Messages:
    639
    Likes Received:
    114
    Altanore:

    Can you confirm a very subtil drifting, with this 1.4fw?
    Can you be more explicit? And how do you keep correcting? Compass calibration?
     
  9. StevenQX

    Joined:
    Mar 1, 2015
    Messages:
    786
    Likes Received:
    185
    Location:
    Italy
    I noticed the same but I've not calibrated either compass or imu after upgrade to latest fw. I've to check better next flight after calibrate compass, i remember to have a value around 1450 in the mod, that's why i didn't calibrate
     
  10. Mordor

    Joined:
    Jul 27, 2015
    Messages:
    639
    Likes Received:
    114
    Now we are 3....

    Someone on RCgroups suggests thats normal and to fly around a little that would solve the problem....

    Other user suggest a new IMU....but after 2, gonna wait for the winter...
     
  11. Dronason

    Joined:
    Aug 9, 2015
    Messages:
    498
    Likes Received:
    82
    Location:
    Switzerland
    Did you tried to recalibrate the RC? Maybe for any reason, the mechanical zero of the stick gives now a non zero value or the calibrated value was cleared by the upgrade.
     
  12. Mordor

    Joined:
    Jul 27, 2015
    Messages:
    639
    Likes Received:
    114
    Good question...no i never did.
    Something to add to the list ;-)
     
  13. bobmyers

    Joined:
    May 10, 2015
    Messages:
    3,611
    Likes Received:
    866
    Location:
    San Antonio, TX
    On any firmware upgrade, at least calibrate the IMU and Gimbal--
     
  14. Altanore

    Joined:
    Jun 4, 2015
    Messages:
    118
    Likes Received:
    36
    Location:
    AB, Canada
    Correcting by moving the stick a little to the right when trying to fly straight. I did calibrate the compass and IMU after the firmware update. I didn't try the RC calibration though.
     
  15. bobmyers

    Joined:
    May 10, 2015
    Messages:
    3,611
    Likes Received:
    866
    Location:
    San Antonio, TX
    Do the RC-- only takes about a minute.
     
  16. StevenQX

    Joined:
    Mar 1, 2015
    Messages:
    786
    Likes Received:
    185
    Location:
    Italy
    Why if it is not needed, values are ok and spin on a dime? Maybe was only the compass a little bit uncalibrated or the rc. I'll check next flight
     
  17. bobmyers

    Joined:
    May 10, 2015
    Messages:
    3,611
    Likes Received:
    866
    Location:
    San Antonio, TX
    If someone is having control issues then how would that person know if those were not caused by the IMU following an upgrade since that frequently happens in the upgrade process? If you don't calibrate it, then you will never know--

    I believe that you can find an adequate consensus on this forum regarding the need to do and IMU calibration following a firmware update. That being said, DJI recommends a gimbal calibration following an IMU calibration.

    Cheers:)
     
  18. Mordor

    Joined:
    Jul 27, 2015
    Messages:
    639
    Likes Received:
    114
    I did 2 IMU calibrations.....
     
  19. ThatMarriedGuy

    Joined:
    Sep 15, 2015
    Messages:
    10
    Likes Received:
    3
    Location:
    Orlando, FL
    Mine slightly drifts all over the place now too, YES I'm well aware or the IMU.
     
    Mordor likes this.
  20. Mordor

    Joined:
    Jul 27, 2015
    Messages:
    639
    Likes Received:
    114
    Well gentleman....it seems we and a few users on RCgroups, are complain about a small "drifting" on the machines....and im talking about some experienced users coming from P1 and Inspire machines...

    Guys:

    Are you shure when recording and going just forward, it doesn`t drift a little?
    Check with your eyes and records....use a road on the ground as reference....