Welcome to PhantomPilots.com

Sign up for a weekly email of the latest drone news & information

Replacing the camera

Discussion in 'Pro/Adv Discussion' started by Jonathan M Halley, Aug 28, 2015.

  1. Jonathan M Halley

    Joined:
    Jul 29, 2015
    Messages:
    21
    Likes Received:
    0
    Location:
    Knoxville, TN
    I recently crashed my Phantom 3 Professional. The camera and gimbal is not functional. Does anyone know where I can order another camera and gimbal assembly and put it in myself? The pins are all working fine, it's just the gimbal and camera that are destroyed.

    Thoughts?
     
  2. msinger

    Approved Vendor

    Joined:
    Oct 30, 2014
    Messages:
    19,043
    Likes Received:
    5,608
    Location:
    US
    #3 msinger, Aug 28, 2015
    Last edited: Oct 26, 2015
  3. alfadude1

    Joined:
    Aug 1, 2014
    Messages:
    15
    Likes Received:
    3
    Location:
    USA
    On a somewhat related note, when upgrading a P3A to P3P, do you just swap the cameras, plug in the same two ribbon cables and upgrade the aircraft with the P3P firmware?
     
  4. msinger

    Approved Vendor

    Joined:
    Oct 30, 2014
    Messages:
    19,043
    Likes Received:
    5,608
    Location:
    US
    Yes.
     
  5. swoopair

    Joined:
    Jul 29, 2015
    Messages:
    70
    Likes Received:
    14
    I crashed my p3p, broke the camera, and successfully installed a new Advanced camera. I was warned by the seller that DJI hasn't tested this setup to see if it would work. I got it working with no issues.

    Good luck!
     
    bobmyers likes this.
  6. DP Green

    Joined:
    Aug 30, 2015
    Messages:
    17
    Likes Received:
    0
    I'm in the same situation as Jonathan - crashed, trashed camera, have a replacement one on the way.

    Jonathan, were you able to successfully replace your camera?

    Do you, or anyone else, have any DIY tips for this procedure - or any suggested links to How To document or videos?

    Required tools list would be helpful - limited access to supplies where I am, but I am going to be in the US for a a couple of days & could buy there. Maybe I need a set of Jeweler's screwdrivers?

    Thanks!
     
  7. swoopair

    Joined:
    Jul 29, 2015
    Messages:
    70
    Likes Received:
    14
    Buy a new one. The install is pretty much plug-n-play. You may have to update the firmware though.
     
  8. DP Green

    Joined:
    Aug 30, 2015
    Messages:
    17
    Likes Received:
    0
    Thanks; installed it last night & no real issues.

    Not sure if those plastic pins & keepers holding the camera to the drone are supposed to be reusable. I cut the old ones off.
     
  9. swoopair

    Joined:
    Jul 29, 2015
    Messages:
    70
    Likes Received:
    14
    I don't think they're reusable. I ended up using zip ties. They work just as well.

    Glad you're back up and flying!
     
  10. Sting

    Joined:
    Oct 30, 2015
    Messages:
    7
    Likes Received:
    1
    So if you have to replace a gimbal/camera assembly on a 3-Standard, can you upgrade to the 3-Pro set-up as "plug and play"?
     
  11. msinger

    Approved Vendor

    Joined:
    Oct 30, 2014
    Messages:
    19,043
    Likes Received:
    5,608
    Location:
    US
    No. The Pro and Advanced cameras will not work on the Standard.
     
  12. eyecon82

    Joined:
    Oct 18, 2014
    Messages:
    616
    Likes Received:
    67
    I have a brand new advanced camera gimbal for sale

    Sent from my XT1575 using Tapatalk