Welcome to PhantomPilots.com

Sign up for a weekly email of the latest drone news & information

Enable IOC

Discussion in 'Phantom 2 Vision + Discussion' started by ctfeet, Jan 5, 2016.

  1. ctfeet

    Joined:
    Nov 17, 2015
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    I'm trying to enable IOC on my P2V+. I have NAZA turned on and I go into the tab for IOC,. When I try to check the box for IOC nothing happens. And instead I have a message on the bottom saying GPS needed. That doesn't seem right since I am at my computer in my house and I don't have and can't get GPS. Am I doing something wrong here?

    Thanks
     
  2. LuvMyTJ

    LuvMyTJ ADMINISTRATOR
    Staff Member

    Joined:
    Feb 9, 2014
    Messages:
    6,811
    Likes Received:
    4,374
    Location:
    Live! From New York!
    It is a pleasure to welcome you to the Phantom Pilots forum. I hope that you will take advantage of the benefits that come with membership and that you will be able to use the forum for the exchange of innovative ideas and as a resource for current developments in Phantom quadcopter’s.

    I am not a P2V+ owner but on the P3S it requires the quad be on when attempting this setting. Is your P2 powered up while trying this?
     
    dirtybum likes this.
  3. marg2

    Joined:
    Dec 9, 2014
    Messages:
    354
    Likes Received:
    27
    P2 must be connected to pc and on so the transmitter make sure u save settings
     
  4. ctfeet

    Joined:
    Nov 17, 2015
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    I had the P2 connected to the PC and, in fact, had just completed an IMU and RC calibration. So the Phantom was connected and it was powered on. As I said though, I could not even check the box to enable IOC with the app saying GPS needed.
     
  5. pb7424

    Joined:
    Aug 7, 2014
    Messages:
    149
    Likes Received:
    4
    Location:
    Two Rivers, Wisconsin
    I ran into this once with my son's P2 after adding longer legs to it requiring moving the compass sensor. I got it working again by doing a satisfactory compass calibration first. We had to use a magnet on the compass because the compass numbers in the Assistant were too far outside their normal range. You might try that.
     
  6. marg2

    Joined:
    Dec 9, 2014
    Messages:
    354
    Likes Received:
    27
    Are both s1and s2 all the way forward?
    There was a post of mine yr ago that they told me has to do it see if u can find it
     
  7. marg2

    Joined:
    Dec 9, 2014
    Messages:
    354
    Likes Received:
    27
    How to set ioc
     
  8. ctfeet

    Joined:
    Nov 17, 2015
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    I believe the problem with this is something to do with the GPS module. After unsuccessfully trying to enable IOC I just figured I'd fly it without. When I started it yesterday, all I got was slow flashing yellow - I never got the green red red red as it searches for GPS. I opened it last night and played around with the GPS connector and I had GPS - once. Tried it again this morning and only had slow flashing yellow again. Per the manual, slow yellow means Ready To Fly (non GPS) and yes, S1 and S2 were both up. So it appears I have either a bad GPS module or bad wire from module. I will be testing that tonight
     
  9. marg2

    Joined:
    Dec 9, 2014
    Messages:
    354
    Likes Received:
    27
    Gps plug is easy to disconnect most of us had done s fix to it by securing it with tide wrap hot glue etc it might had come loose or off when u put the shell back
     
  10. BlackTracer

    Joined:
    Mar 29, 2014
    Messages:
    980
    Likes Received:
    22
    Location:
    Winter Park, FL USA
    I would guess from this that you do not have NAZA mode enabled. Or if you are certain it is enabled in the assistant, then something is going on with your NAZA. With NAZA you should never get flashing yellow.
     
  11. marg2

    Joined:
    Dec 9, 2014
    Messages:
    354
    Likes Received:
    27
    unless is in ATTI which can be a faulty S1 switch ,
     
  12. marg2

    Joined:
    Dec 9, 2014
    Messages:
    354
    Likes Received:
    27
  13. BlackTracer

    Joined:
    Mar 29, 2014
    Messages:
    980
    Likes Received:
    22
    Location:
    Winter Park, FL USA
    No even in atti it will still search for sats and flash red-red-red-yellow initially instead of red-red-red-green. Only getting slow yellow with no reds initially means no NAZA mode. That is my understanding.
     
  14. Mori55

    Joined:
    Feb 13, 2014
    Messages:
    1,993
    Likes Received:
    6
    Location:
    NJ-USA
    May be a bad gps module or plug. Did you crash it ?
     
  15. ctfeet

    Joined:
    Nov 17, 2015
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    I'm hoping it's a bad GPS module. Last flight was fine and I did not crash it. I ordered a new module from eBay. When I plug
    the bird into my PC and look at the Assistant, the GPS hardware and firmware both show all zeros. So the bird doesn't even
    see the GPS module. Unfortunately that narrows it down to GPS module, Main Board or Controller. I'm trying the easiest first.

    It's just weird that it worked fine, then sat for about 2 weeks and then didn't work
     
  16. BlackTracer

    Joined:
    Mar 29, 2014
    Messages:
    980
    Likes Received:
    22
    Location:
    Winter Park, FL USA
    You have just defined how a failure occurs. It works one moment and then the next moment it doesn't work.
     
  17. ctfeet

    Joined:
    Nov 17, 2015
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Well, got my new GPS module and tried it to no avail. I still get the slow flashing yellow. So I have a few choices - do I try the main board, do I try the NAZA controller or do I sell the bird as is and get something else? I'm leaning towards selling it as is since the P3 Standard is now only $500 and Advanced or 4K only $800. What's the general consensus?
     
  18. mad in nc

    Joined:
    Dec 16, 2014
    Messages:
    534
    Likes Received:
    214
    Location:
    North Carolina US
    My direction would be with the P3 now @ $500, get what you can for the P2V+ and move on.. Law of diminishing return.

    Careful you don't hit that threshold where you spend more trying to fix old vs buy new