Welcome to PhantomPilots.com

Sign up for a weekly email of the latest drone news & information

Something must be wrong...

Discussion in 'FPV (First Person View)' started by Danielhv, Aug 21, 2014.

  1. Danielhv

    Joined:
    Jul 31, 2014
    Messages:
    87
    Likes Received:
    1
    I'm using the IRC 600w vtx, black pearl (7ch version). I went with the Bluebeam Ultra's, have the 3 turn on the vtx, and the 5 turn on the black pearl. The other rx on the black pearl just has the stock rubber ducky that came with the VTX.

    Went out to the country today, got 600m out of it. But it was a ROUGH 600. Got rough around the 350 mark. But here's the thing, my diversity rx used the rubber ducky 85% of the time. It barely ever switched to the Bluebeam.

    Any ideas? I would have expected better performance from these expensive antennas. Maybe not more range, but a lot better reception!

    Vtx mounted on bottom of p2 shell, ant coming out rear compass side (this is a phantom 1.5 btw)
     

    Attached Files:

  2. OI Photography

    Joined:
    Sep 23, 2013
    Messages:
    5,542
    Likes Received:
    17
    Location:
    Clarksville, TN
    I know you said it's the 7-channel BP but double-check to make sure the connector types are matching on it and the bluebeam you have on it. The symptoms you describe are what you would normally get if the connector types didn't match. There's almost no reason a pinwheel should have worse reception than the stock antenna.
     
  3. Danielhv

    Joined:
    Jul 31, 2014
    Messages:
    87
    Likes Received:
    1
    They are both SMA.

    [attachment=-1]uploadfromtaptalk1408642505279.jpg[/attachment]

    [attachment=-1]uploadfromtaptalk1408642582817.jpg[/attachment]
     

    Attached Files:

  4. OI Photography

    Joined:
    Sep 23, 2013
    Messages:
    5,542
    Likes Received:
    17
    Location:
    Clarksville, TN
    Gotcha, just checking. Does the BP still favor the stock antenna if you swap the ports each is attached to?
     
  5. Danielhv

    Joined:
    Jul 31, 2014
    Messages:
    87
    Likes Received:
    1
    Good question, I'll give that a shot and report back!

    Thank you!
     
  6. andersonpaac

    Joined:
    Jun 17, 2014
    Messages:
    338
    Likes Received:
    0
    Location:
    Illinois USA
    Interesting thread keep us apprised. Try a different channel too.
     
  7. Danielhv

    Joined:
    Jul 31, 2014
    Messages:
    87
    Likes Received:
    1
    Ok, flew this evening, and put the bluebeam on the left port this time. Made a noticable difference. It seemed to use the bluebeam most of the time.

    Does this mean something is wrong with that other antenna port?
     
  8. DesertFlyer53

    Joined:
    Feb 21, 2014
    Messages:
    630
    Likes Received:
    1
    Location:
    Ridgecrest, CA
    That would be my guess. I have a BP monitor also and never had this issue.
     
  9. noiseboy72

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    575
    Likes Received:
    17
    Location:
    Lincs, UK
    The diversity system looks at the strongest signal, which might not be the cleanest!

    The rubber duck antennae have about the same gain as a pin wheel, but do worse in terms of ghosting and fade in turns, so it is quite possible that IF the receivers had the same gain, the monitor could favour this antenna.

    However, as you have found, the receivers sometimes have very different sensitivities and this makes them favour one input over the other. Mine flicks over all the time, but I have flown with others where if never moves off the right hand input. Might be worth getting it changed?
     
  10. Danielhv

    Joined:
    Jul 31, 2014
    Messages:
    87
    Likes Received:
    1
    Ok, so I flew again today, and made it out to 1500m with good picture. Decided to turn back. I wish I had thought to switch the antenna locations again to double check. I have a feeling that right side reciever is crapped out. Is there a gain on the black pearl that can be adjusted or should I work on just sending it back under warranty?