Welcome to PhantomPilots.com

Sign up for a weekly email of the latest drone news & information

payload drop mechanism

Discussion in 'General Discussion' started by kitari, Nov 4, 2014.

  1. kitari

    Joined:
    Jun 18, 2014
    Messages:
    542
    Likes Received:
    43
    Location:
    Paris, TN
    Has anyone here tried to make one for the phantom? I found this video on youtube and thought it would be a nice project to try out. Also what would you need to control the servo wirelessly like that?

    [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=fLDBvAhzRM0[/youtube]
     
  2. BWJ

    BWJ

    Joined:
    Aug 19, 2014
    Messages:
    144
    Likes Received:
    0
    Location:
    Denmark
  3. kitari

    Joined:
    Jun 18, 2014
    Messages:
    542
    Likes Received:
    43
    Location:
    Paris, TN
    Nice! Thanks for the link, looks fairly simple to install so I might give it a try.
     
  4. pilsburypie

    Joined:
    Jul 18, 2014
    Messages:
    160
    Likes Received:
    2
    Location:
    Birmingham, UK
    If you have a zenmuse gimbal that allows camera tilt you could probably easily rig something up on this allowing it to release on demand.....
     
  5. kitari

    Joined:
    Jun 18, 2014
    Messages:
    542
    Likes Received:
    43
    Location:
    Paris, TN
    I wish I had a gimbal, but sadly my little fc40's all stock. The link BWJ posted looks like a fairly easy to install setup though so I might look into it around the end of this week.
     
  6. witold

    Joined:
    Jun 26, 2014
    Messages:
    493
    Likes Received:
    102
    You don't need a gimbal. You just need an extra channel on the controller to trigger the servo via radio. Some people use that spare channel for gimbal tilt, some people use it to trigger still camera, some people use it for retracting landing gear, some people use it to turn on and off lights on the quad.... The important thing is that the flight controller has that extra channel and your radio has a switch.
     
  7. kitari

    Joined:
    Jun 18, 2014
    Messages:
    542
    Likes Received:
    43
    Location:
    Paris, TN
    I forgot all about that, I'd probably have to get the actual switch part since mine doesn't have it, but there should be an open port or something right? I also have a devo 7 controller coming fairly soon as well, but I don't know if that would work on the phantom or not. If it does that'll make things much easier.
     
  8. PsychopathRC

    Joined:
    Oct 18, 2014
    Messages:
    270
    Likes Received:
    3
    Location:
    London, England
    Why do you wan't this capability? Wait a minute.. You haven't recently been flying over French power stations have you? ;)
     
  9. kitari

    Joined:
    Jun 18, 2014
    Messages:
    542
    Likes Received:
    43
    Location:
    Paris, TN
    lol, nope wasn't me, I just want to be able to drop water balloons on people actually. :p
     
  10. robinb

    Joined:
    May 10, 2014
    Messages:
    2,907
    Likes Received:
    503
    Location:
    A place in the sun
    1L of water is 1kg
    Will have to be small balloons
     
  11. justin00

    Joined:
    Sep 19, 2014
    Messages:
    1,143
    Likes Received:
    25
    Location:
    Australia
    Hmmm

    If I have P2V+ does that mean the 7th channel is in use by the gimbal?? Or is the 7th channel only in use if I have the lever thing in the r/c? I'm guessing its in use..but figured I'd double check..