Welcome to PhantomPilots.com

Sign up for a weekly email of the latest drone news & information

Professional Gimbal Issue

Discussion in 'Phantom 3 Help' started by Dannynkc, Aug 8, 2015.

  1. Dannynkc

    Joined:
    May 25, 2015
    Messages:
    37
    Likes Received:
    7
    Location:
    Near Kansas City
    I've updated to the newest firmware, both aircraft and controller, and have been flying it the last couple of days just fine. This evening when I took it out, the gimbal is making a small jerking movement counterclockwise as you are looking at the display, then back. It wasn't doing it at all in the previous flights, I tried calibrating the gimbal, but hasn't helped, please help me troubleshoot this, as it is, the video is completely useless. Thanks!
     
  2. bobmyers

    Joined:
    May 10, 2015
    Messages:
    3,611
    Likes Received:
    866
    Location:
    San Antonio, TX
    check the set screw on the gimbal mounting to the base of the gimbal mount. There are postings on the forum regarding this screw coming loose.
    http://www.phantompilots.com/thread...ed-clicking-noise-and-more.49173/#post-462410
     
  3. Dannynkc

    Joined:
    May 25, 2015
    Messages:
    37
    Likes Received:
    7
    Location:
    Near Kansas City
  4. bobmyers

    Joined:
    May 10, 2015
    Messages:
    3,611
    Likes Received:
    866
    Location:
    San Antonio, TX
    Could you post a video?
     
  5. Dannynkc

    Joined:
    May 25, 2015
    Messages:
    37
    Likes Received:
    7
    Location:
    Near Kansas City
    I will try later, I need to jump off here and finish up a couple of chores
     
  6. Dannynkc

    Joined:
    May 25, 2015
    Messages:
    37
    Likes Received:
    7
    Location:
    Near Kansas City
    Here is a link to a video of the gimbal issue:
     
  7. Dannynkc

    Joined:
    May 25, 2015
    Messages:
    37
    Likes Received:
    7
    Location:
    Near Kansas City
    Can a small video file be uploaded directly to post?
     
  8. bobmyers

    Joined:
    May 10, 2015
    Messages:
    3,611
    Likes Received:
    866
    Location:
    San Antonio, TX
    Looks like it is receiving a regular signal causing this twitch.

    1. Do an IMU calibration and then a 2. gimbal calibration and see if the helps.
     
    Dannynkc likes this.
  9. Dannynkc

    Joined:
    May 25, 2015
    Messages:
    37
    Likes Received:
    7
    Location:
    Near Kansas City
    I will try that in the morning, but why would it change from from yesterday?
     
  10. Dannynkc

    Joined:
    May 25, 2015
    Messages:
    37
    Likes Received:
    7
    Location:
    Near Kansas City
    Had absolutely no issues before the upgrade! Over 70 flights, no issues, flew as advertised...might consider going back to previous....I hate Fing with updates!
     
  11. bobmyers

    Joined:
    May 10, 2015
    Messages:
    3,611
    Likes Received:
    866
    Location:
    San Antonio, TX
    I don't have the why's but maybe a possible solution-- I was having some gimbal issues on mine and after I recalibrated it and the gimbal-- two separate processes-- they went away.
     
  12. Dannynkc

    Joined:
    May 25, 2015
    Messages:
    37
    Likes Received:
    7
    Location:
    Near Kansas City
    Yes, I will try it..again, it's a real pain to get it cool enough this time of year for the IMU, so I don't get long warm ups, looks like the low temp. tonight is 78 where I'm at
     
  13. bobmyers

    Joined:
    May 10, 2015
    Messages:
    3,611
    Likes Received:
    866
    Location:
    San Antonio, TX
    I did mine inside with the ac running at about 69 degrees-- worked with no issues.
     
  14. Dannynkc

    Joined:
    May 25, 2015
    Messages:
    37
    Likes Received:
    7
    Location:
    Near Kansas City
    I can't get mine that low, but possibly 72 early in the morning, wish me luck, and thanks for the replies!
     
  15. bobmyers

    Joined:
    May 10, 2015
    Messages:
    3,611
    Likes Received:
    866
    Location:
    San Antonio, TX
    keep us posted
     
  16. anthgarc

    Joined:
    Aug 3, 2015
    Messages:
    4
    Likes Received:
    1
     
  17. Dannynkc

    Joined:
    May 25, 2015
    Messages:
    37
    Likes Received:
    7
    Location:
    Near Kansas City
    Good luck getting any help from them, please let me know what you find out if you do get through to them
     
  18. Dannynkc

    Joined:
    May 25, 2015
    Messages:
    37
    Likes Received:
    7
    Location:
    Near Kansas City
    UPDATE: I calibrated the IMU, and the gimbal this morning, took it out for a test flight, and it all worked as it should. I am still not understanding why the problem occurred, and makes me a little concerned that it might happen again when I need it the most. We shall see. gotta love modern technology. anthgarc, you might try it again and see if it corrects your issues, good luck!