Welcome to PhantomPilots.com

Sign up for a weekly email of the latest drone news & information

Cannot get GPS - Compass Error Magnetic Interference

Discussion in 'Pro/Adv Discussion' started by Rrotz, Oct 11, 2015.

  1. Rrotz

    Joined:
    Oct 4, 2015
    Messages:
    61
    Likes Received:
    7
    I've read the threads and I've gone out in the middle of an open field 500 meters in all directions, did a IMU calibration, Gimbal Calib and Compass Calib and I briefly get GPS lock take off and get Compass Error, the it drifted off and I was able to get it close enough to the ground and slow enough to do an emergency landing but it flipped on it's props.

    What is the fix for this issue? I never had this issue before, never crashed the bird before and never had any other problems until now.
     
  2. PilotHarry

    Joined:
    Sep 20, 2015
    Messages:
    283
    Likes Received:
    85
    Odd. Most likely something is still interesting with the compass or the compass is defective. Maybe something under the ground... Sprinkler pipes?
     
  3. John MacNeill

    Joined:
    Jul 8, 2015
    Messages:
    261
    Likes Received:
    48
    Location:
    New Brunswick
    I don't think so re sprinklers. Same think happened to me two days ago and I was in a 10 acre wide open field with woods to my left. Of course when I got the gps error I hit rth and the aircraft headed right for the woods landed gentle but broke off three props
     
  4. brianb87

    Joined:
    Aug 21, 2015
    Messages:
    788
    Likes Received:
    148
    I'm seeing a lot of these threads. Wondering if it's a FW or GO issue.
     
  5. Rrotz

    Joined:
    Oct 4, 2015
    Messages:
    61
    Likes Received:
    7
    Everything has been good until Saturday. I fly 3 times a week and GPS has been stable and reliable. Saturday I could not get GPS at all, went out Sunday to test again and she drifted off.

    The copter is 6 weeks old, would I be able to get warranty repair or exchange?
     
  6. PilotHarry

    Joined:
    Sep 20, 2015
    Messages:
    283
    Likes Received:
    85
    How many satellites? Below 10 and I get some drifting
     
    Rrotz likes this.
  7. spindrift

    Joined:
    Jun 6, 2015
    Messages:
    120
    Likes Received:
    37
    Location:
    Canada
    Learn to fly in ATTI mode to offset any future compass errors. Set it up so you can toggle between the two. Compass errors generally happen when you have magnetic interference, you are in a polar region or there is mechinacal fault with your craft. Anything different with your setup?
     
    Rrotz likes this.
  8. Rrotz

    Joined:
    Oct 4, 2015
    Messages:
    61
    Likes Received:
    7
    Over 10, last flight I had 12.
     
  9. Rrotz

    Joined:
    Oct 4, 2015
    Messages:
    61
    Likes Received:
    7
    I'm in Australia, no mechanical fault that I know of, it's all internal. What support will DJI provide? Is there a trend occurring? How do I get GPS back? That's the question, do I return it now for an exchange or send logs to DJI? This is my livelihood, not a personal toy.
     
  10. Chris P Duck

    Joined:
    May 29, 2015
    Messages:
    299
    Likes Received:
    133
    Location:
    Chester, UK
    Except the compass is still needed for atti mode.

    GPS holds position (stops it drifting)

    Compass holds orientation (stops it spinning)

    If it's not getting enough sats in an area you previously did you may have cracked the GPS antenna as its ceramic.
    If it's having problems with the compass you can only move somewhere new and recalibrate to get rid of any "bad" previous calibrations.

    If it's having problems with both I wouldn't try flying it, get it sent in for repairs.
     
  11. Rrotz

    Joined:
    Oct 4, 2015
    Messages:
    61
    Likes Received:
    7
    I need to contact support first and have them review logs. Where can I pull logs to facilitate "faster" service?

    I can't have broken anything, I've never crashed other than it gently tipping over upside down from the last time I lost GPS signal and I flew the aircraft in for a landing. It was already experiencing GPS/compass issues.
     
    robert eckert likes this.
  12. Mako79

    Joined:
    May 16, 2014
    Messages:
    3,418
    Likes Received:
    568
    Location:
    Sydney Australia
    Post up a screen shot of your Compass mod values > Settings > Sensors. It should sit around 1500..

    Are you dancing correctly??
    Is the phantom >1.5m off the ground when doing the dance??
     
  13. Rrotz

    Joined:
    Oct 4, 2015
    Messages:
    61
    Likes Received:
    7
    It's working correctly now. I didn't do anything to fix it other than IMU calibration and gimbal calibration then compass calibration 3 days ago. It get's a fix in our apartment complex with 2 story buildings on both sides.

    Wierdness!
     
    #13 Rrotz, Oct 13, 2015
    Last edited: Oct 13, 2015
  14. EPT160

    Joined:
    Sep 30, 2015
    Messages:
    92
    Likes Received:
    15
    Location:
    Australia
    I think you took off to quickly, before all the telemetry had properly established itself.
    Give it a few more (10 to 20) seconds on the ground till you get the slow flash of the rear green lights.
     
  15. Rrotz

    Joined:
    Oct 4, 2015
    Messages:
    61
    Likes Received:
    7
    I didn't even get a GPS signal before take off, it would give compass error. I never take off until I get the GPS-Safe to fly message.
     
  16. robert eckert

    Joined:
    Apr 29, 2016
    Messages:
    15
    Likes Received:
    0

    thinking the same here cant use it for more then a month now ...just cant get gps signal at all even when i get 7 satelites...so strange
    did u fix it now? p.s with me the same thing it worked always fine and then after a few weeks this happend and never got better
     
  17. robert eckert

    Joined:
    Apr 29, 2016
    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    i really need help on this.... no gps for weeks now
    i guess i need to make a video to show what the prob is.