Welcome to PhantomPilots.com

Sign up for a weekly email of the latest drone news & information

Assistant won't connect to PC

Discussion in 'Phantom 1 Help' started by Peter Patricelli, Sep 28, 2013.

  1. Peter Patricelli

    Joined:
    Sep 11, 2013
    Messages:
    267
    Likes Received:
    0
    Location:
    Eugene, OR USA
    I got my Ph 3 weeks ago, from B&H. It has all 4 prop nuts CW tightening...Tx has throttle mid-position hold...if tthat places the sub-model.

    Initially I had trouble getting the motors started. That straightened out for reasons I never understood, but I have been flying happily for 3 weeks now, @ 30 flights, no problems.

    However, from the start, I could not get Assistant on the PC to interact with PH or TX an that problem continues to this day.

    I have Assistant 2.18 installed. I think the Ph is operating on NAZA 3.16 When I boot the Assistant program, I get asked to allow the program to make changes to computer. OK. The initial screen reads NAZA M V2. (Do I have the NAZA V2 in my PH??). When I plug the energized PH into the PC via usb plug, the computer recognizes something new has connected and the Ph LED dims to constant green. However, from there NOTHING works. The first screen in advises me to update to NAZA V 4.00. I go past that. No response to TX stick movement. In Basic/RC I have PPM checked. No change. In Update it says no update available. In S/N it reads n/a and I get a screen explaining a 30+ number has already been entered and this does not need changing. Hmmmm....

    Bottom line, Assistant non-operable. I am OK for now while I am on the steep part of the learning curve but I need to get assistant up and going.

    Anyone have any ideas??
     
  2. mikrob

    Joined:
    Jun 29, 2013
    Messages:
    98
    Likes Received:
    0
    I assume your transmitter is turned ON when you try to see sticks moving in Assistant?
     
  3. netphreak

    Joined:
    Sep 17, 2013
    Messages:
    228
    Likes Received:
    0
    The assistant software has to match up with the firmware on the phantom. Nothing will work in the software without updating first.
     
  4. Peter Patricelli

    Joined:
    Sep 11, 2013
    Messages:
    267
    Likes Received:
    0
    Location:
    Eugene, OR USA
    Well, a fix of sorts. I took a older PC running XP (and firewall was off) and tried an install on that computer....and it worked. It would NOT let me do anything other than upgrade to NAZA V 4.00. Apparently my native version was 3.1. I re-installed defaults and re-calibrated and tweaked various options and have re-flown.....so that all is apparently successful.

    One clue on the Update page is that my S/N field is now filled with an apparent, long s/n.

    In the install process one downloads the driver installer, then the Assistant versions separately. I think the Assistant can run through an apparent install separately but without the drivers....won't work. So, my recommendation to myself is....remove both and re-install. And, whether I wanted it or not, I am now running on NAZA V 4.00.