Welcome to PhantomPilots.com

Sign up for a weekly email of the latest drone news & information

Transmission signal

Discussion in 'Standard/4k Discussion' started by Craig Carter, Oct 8, 2016.

  1. Craig Carter

    Joined:
    Sep 14, 2016
    Messages:
    15
    Likes Received:
    1
    Hey team.
    I'm doing some distance trials this week and finding that the dji stats do not match my actual testing.
    I've been to 200 meters altitude though. ..scarey.
    In a straight line...30 meters high i managed 300 meters before the video signal started to go. Im using an samsung 5 with a lifeproof cover. " red 5" is updated and the app is updated.
    The controller signal seemed strong though. Problem being...cant see...cant control.
    Any tips...settings that can be investigated to get me out to 800 meters??.
    Now. ..there was one treeline. ..1 railway line and 3 wite fences that were passed during the linear flight. Like i said. ..the controller signal seemed good...but video came up worth that red flashing pesky message.
    Thoughts.
     
  2. shanek

    Joined:
    Jun 10, 2016
    Messages:
    45
    Likes Received:
    3
    Location:
    Kildare,Ireland
    tip one - fly higher
    tip two - papatita mod
    tip three - dbs
     
  3. Craig Carter

    Joined:
    Sep 14, 2016
    Messages:
    15
    Likes Received:
    1
    Anything else i can do with the phone (flight mode) ec or fcc settings ...cover off??.
    Ill fo an extra altitude range test this arvo.

    Im in Australia btw.
     
  4. abossy

    Joined:
    Sep 18, 2016
    Messages:
    28
    Likes Received:
    3
    I'm in Oz, just got mine a few weeks ago so I'm a new flyer.

    Research is your friend - have you tried the FCC mod? What version of the go app and firmware are you using?

    I can get 700m distance and over 100m high using 1.5.7 DJI Go app 2.9.2 and the FCC mod supplied by Papatita (see his thread). CE screws us so out of the box range is reduced compared to the US, but it's even worse with the latest firmware.
     
  5. Craig Carter

    Joined:
    Sep 14, 2016
    Messages:
    15
    Likes Received:
    1
    Thanks team. Ill have a crack at some of this stuff. Not sure how to adjust dbm. Full disclosure - I am only lv 15 so pretty new to this stuff.

    Did it again yesterday at 50 meters...same result.signal seemed good but dropped out again at 300 meters. I wonder if the angle and treeline is the cause...the angle would be about right to interupt a signal.it seems to go from great signal (5 bars) straight to almost nil very suddenly - say over the distance of 10 meters so it could be the trees blocking the signal. the control signal is still strong - just the video signal is a prob. Ill go again today where there are no tress to block signal and gain a bit of height as well.
    all of the gear is fully updated to the most current versions - batteries , remote and the drone. I would not know where to start going backwards with firmware and would prefer not too. As suggested - ill Google the **** out of some of this stuff but as its new - don't want to go nuts with too many mods and stuff in case there are warranty issues. what height was that 700 meters transmission range at (100 meters yes)?
    I must admit - its just about getting the range that Ill never use now - a matter of honour! I would like to know under what conditions I can get the max range (height , other signals etc).
    REgards to all.

    CC
     
  6. dirkclod

    dirkclod Moderator
    Staff Member

    Joined:
    May 9, 2014
    Messages:
    10,669
    Likes Received:
    5,710
    Location:
    Amory Mississippi
    To the guy's that got their post deleted....Concerning these CE threads / Moving to the US ,gun talk and getting mad because of such and name calling isn't going to be tolerated .
    Please refrain from doing it and if you see it hit the Report Button do not respond as it just escalates . Thank you
     
    shanek likes this.
  7. WilliamM

    Joined:
    May 30, 2016
    Messages:
    783
    Likes Received:
    213
    Location:
    Lancaster, Pa.
    Tip #1 do the dBm mod, How to Update Tx-Power with DJIUpdate.exe (CE to FCC)
    Tip #2 do the DBS mod,

    Tip #3 get amps for the DBS antenna
    Tip #4 Fly higher, at least 120 meters min. 30 meters is way too low of a distance test.
     
  8. Craig Carter

    Joined:
    Sep 14, 2016
    Messages:
    15
    Likes Received:
    1
    will that be a warranty voiding action ?

    The more I look into this , the more it seems the last firmware update was a sourse of some issue in terms of actual range.

    Thanks.

    you guys are really helpful.
     
  9. WilliamM

    Joined:
    May 30, 2016
    Messages:
    783
    Likes Received:
    213
    Location:
    Lancaster, Pa.
    Any RC mod will void the warranty on the RC, yes. But the AC would still be under warranty. On the dBm mod, since it's software I guess you could uninstall it going back to the default FW before a warranty service/claim. Otherwise who knows??
     
  10. extremetm

    Joined:
    Aug 17, 2014
    Messages:
    17
    Likes Received:
    9
    I got 1370 meters distance yesterday with an $8 parabolic. Lost sight of it at 900. Kept going and hit RTH at 1370
     
  11. shanek

    Joined:
    Jun 10, 2016
    Messages:
    45
    Likes Received:
    3
    Location:
    Kildare,Ireland
    Im almost sure 300m is the max limit on 1.6 now. The guy who first cracked this mod recieced an email from DJI stating this. I know in the specs it says 500m but this came straight from the horses mouth.
    300 was all i was getting before i modded.now i can get just over 2km. DBS mod plus Papatita mod v3.8 at 25dbm
     
  12. JeyTea

    Joined:
    Oct 8, 2016
    Messages:
    55
    Likes Received:
    4
  13. extremetm

    Joined:
    Aug 17, 2014
    Messages:
    17
    Likes Received:
    9
    Make sure to point your antenna towards the drone. Vertical for distance. Horizontal for altitude. Makes a huge difference.
     
  14. shanek

    Joined:
    Jun 10, 2016
    Messages:
    45
    Likes Received:
    3
    Location:
    Kildare,Ireland
    I dont know if your asking me or the OP but for me im on 1.6.8.

    Sent from my SM-A500FU using PhantomPilots mobile app
     
  15. Craig Carter

    Joined:
    Sep 14, 2016
    Messages:
    15
    Likes Received:
    1
    So if i understand this right. ...if i downgrade to 1.5 and do nothing else it would seem an almost 200 meter increase.
    If i stay on 1.6 and use a parabolic would tjere be an increase in video transmission range. Thoughts. I atarted looking at some of these mods but i really am just looking to challenge the 500 meter range. I want what i paid for!!!!btw...is the an english translation for that paptita thing. ...i googled it and it was in spanish??. I do not understand espaniol.
     
  16. shanek

    Joined:
    Jun 10, 2016
    Messages:
    45
    Likes Received:
    3
    Location:
    Kildare,Ireland
    Dude his thread is here. How to up date TX power.
    The origin of how it came about is here also, Standard range mod lets do it together, but its full of programmer talk that i for one dont understand and wouldnt attempt.
    Papatitas mod was born from that thread and made it a WHOLE lot simpler to do.

    Sent from my SM-A500FU using PhantomPilots mobile app
     
  17. PapaTita

    Joined:
    Jul 13, 2016
    Messages:
    277
    Likes Received:
    173
    Yesterday I push my phantom to the farthest limit and can get 1.8km, only with original antenna + windsurfer + Magic Power v5.0
     
  18. WilliamM

    Joined:
    May 30, 2016
    Messages:
    783
    Likes Received:
    213
    Location:
    Lancaster, Pa.
    That's really good. I'm only getting a bit more (2.2km) using a DBS mod and being in FCC mode.
     
  19. toegema

    Joined:
    Mar 10, 2016
    Messages:
    203
    Likes Received:
    41
    I am om 1.6.8 because it claims to reconnect video faster when disconnected. I can live with some shorter range (900m instead of 1200m without mod CE)
    But if the mod makes a stronger video link it probably won't disconnect that much? What I didn't like with 1.5.7 is that when video is lost it doesn't reconnect until bird is all the way home!
    AND now with 1.5.7 the latest DJI GO 3.0 doesn't work properly.


    Sent from my iPhone using PhantomPilots
     
  20. Craig Carter

    Joined:
    Sep 14, 2016
    Messages:
    15
    Likes Received:
    1
    So more range tests confirm a distance of 300 meters seems to be the max for my video signal.
    I've downgraded the firmware to 1.5.7 which appears to work fine with the latest djo go app and the most current remote firmware.
    Weather permitting tomorrow I'll take it out to the same place and conduct another range test.
    I did see somewhere that 1.5.7 does not reconnect after signal loss. Is this correct??
    If its the same distance...back up to 1.6 we will go. .