Welcome to PhantomPilots.com

Sign up for a weekly email of the latest drone news & information

Phantom shakes while descending

Discussion in 'Phantom 1 Help' started by tisi123, Aug 3, 2013.

  1. tisi123

    Joined:
    Aug 3, 2013
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    Location:
    Warsaw, Poland
    Everything is fine when it takes off, climbs, moves forward, backward, to the left or to the right. Or even when it keeps the altitude. The problem appears when Phantom descends. It start to shake even if there is no wind at all. Tried different times and got the same affect every time. Upgraded to the last firmware.... Any ideas?
     
  2. archersc

    Joined:
    Jul 23, 2013
    Messages:
    31
    Likes Received:
    0
    Location:
    Santa Cruz, CA, USA
    I agree that the "forward" motion definitely improves the vibration on descent. Also, have you balanced your props?
     
  3. edunwody

    Joined:
    Jun 16, 2013
    Messages:
    427
    Likes Received:
    1
    Location:
    South East, USA
    You need to be in forward or reverse motion while descending. You are hitting the prop wash.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  4. Tom in SC

    Joined:
    Jul 5, 2013
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    The shaking seems to be the Phantom trying to stabilize its self. Like what was stated, forward or reverse motion helps.
    when the wind is blowing, it is even worse.

    Tom in SC
     
  5. howardmaryon

    Joined:
    May 4, 2013
    Messages:
    74
    Likes Received:
    0
    Propwash most certainly. If you need to come down quickly try flying it down in a spiral, better than cutting the throttle and letting it fall through its own disturbed air.
     
  6. tisi123

    Joined:
    Aug 3, 2013
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    Location:
    Warsaw, Poland
    Thank you for your advises. It seems that moving forward (or backward) solves the problem (by, let say, 60%). But I have another issue: tried to make the IMU advanced calibration for the very first time (just for peace of mind) and now my Phantom blinks yellow light for 4 times and nothing happens. I have found some topics here and it seems that I should do the advanced calibration again. The problem is that the advanced calibration should take from 5 to 15 minutes but this is the fourth time I try and it never ends..
     
  7. edunwody

    Joined:
    Jun 16, 2013
    Messages:
    427
    Likes Received:
    1
    Location:
    South East, USA
    Bug in the software.

    Start advanced. Half way it may give you info message. Unplug the battery to the phantom. Wait a min or so then plug back in. Let the update complete. Unplug the USB and see if yellow goes away. Should get a check symbol on the calibration meter.
    You may have to do this several times. Once the yellow goes away. Don't do it again.



    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  8. edunwody

    Joined:
    Jun 16, 2013
    Messages:
    427
    Likes Received:
    1
    Location:
    South East, USA
    Do a compass calibration before you fly.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  9. tisi123

    Joined:
    Aug 3, 2013
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    Location:
    Warsaw, Poland
    Now I have the red-green-yellow endless sequence :(
     
  10. boat chaser

    Joined:
    Jul 2, 2013
    Messages:
    223
    Likes Received:
    0
    Location:
    Fremantle, Western Australia
    that sequence means abnormal IMU data. Have you done an advanced calibration?
     
  11. tisi123

    Joined:
    Aug 3, 2013
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    Location:
    Warsaw, Poland
    Keep trying to. Without success.
     
  12. edunwody

    Joined:
    Jun 16, 2013
    Messages:
    427
    Likes Received:
    1
    Location:
    South East, USA
    You have the TX on? Right


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  13. tisi123

    Joined:
    Aug 3, 2013
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    Location:
    Warsaw, Poland
    I just keep trying to make an advanced calibration. But it seems that there is a bug in the software, as mentioned by edunwody. So the problem still persist.
     
  14. edunwody

    Joined:
    Jun 16, 2013
    Messages:
    427
    Likes Received:
    1
    Location:
    South East, USA
    Stop! Your getting frustrated.

    Stand by.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  15. tisi123

    Joined:
    Aug 3, 2013
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    Location:
    Warsaw, Poland
    Yes, the TX is on
     
  16. edunwody

    Joined:
    Jun 16, 2013
    Messages:
    427
    Likes Received:
    1
    Location:
    South East, USA
    Reboot computer.

    Once up. Turn tx on

    Get solid red on tx

    Power up phantom

    Plug in USB to computer.

    Launch software.

    Once software us up go to tools.

    Wait a min until the IMU tab in the center right under the basic advance tabs highlights. Click on that and see what it says.

    More to follow


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  17. edunwody

    Joined:
    Jun 16, 2013
    Messages:
    427
    Likes Received:
    1
    Location:
    South East, USA
    What did the IMU say?

    Go no further until I get answer!


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  18. edunwody

    Joined:
    Jun 16, 2013
    Messages:
    427
    Likes Received:
    1
    Location:
    South East, USA
    If your IMU is highlights the software is seeing it.
    Do basic calibration.

    Stop!


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  19. edunwody

    Joined:
    Jun 16, 2013
    Messages:
    427
    Likes Received:
    1
    Location:
    South East, USA
    Now, go to advance and let it run.

    Stop!

    Do you get a message or a check mark?

    Stop!

    Standing by for your reply.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  20. tisi123

    Joined:
    Aug 3, 2013
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    Location:
    Warsaw, Poland
    "Reboot computer.
    Once up. Turn tx on
    Get solid red on tx
    Power up phantom
    Plug in USB to computer.
    Launch software."

    Done.
    Now, the first thing that I see (without touching anything) is the message "Please click the advance calibration to calibrate the IMU"