Welcome to PhantomPilots.com

Sign up for a weekly email of the latest drone news & information

Unable to establish connection between Datalink & PC

Discussion in 'General Discussion' started by ehpepper, Jan 10, 2014.

  1. ehpepper

    Joined:
    Jan 9, 2014
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    I cannot get my computer to connect to the datalink ground unit. I'm using Windows 7, x64, didd all the installs and updates, but the ground station software will not connect to the data link via the USB serial. All installations completed normally, without errors, the device manager shows that all necessary drivers were installed and are functioning normally. Anyone else have this issue?

    Windows 7, x64 on a Sony VAIO notebook, 8GB ram, current on all updayes
     
  2. Ksc

    Ksc

    Joined:
    Jul 6, 2013
    Messages:
    973
    Likes Received:
    4
    Location:
    Naples, FL
    phantom 1 or phantom 2?
     
  3. OI Photography

    Joined:
    Sep 23, 2013
    Messages:
    5,542
    Likes Received:
    17
    Location:
    Clarksville, TN
    Do you have the datalink connected to two USB ports or one? Unless you have it connected to an external power supply, I believe you'll need to connect both USB plugs on one end of the provided cable.
     
  4. Ksc

    Ksc

    Joined:
    Jul 6, 2013
    Messages:
    973
    Likes Received:
    4
    Location:
    Naples, FL
    If it's a P2, you can try all day, it wont work until the firmware is out.
     
  5. OI Photography

    Joined:
    Sep 23, 2013
    Messages:
    5,542
    Likes Received:
    17
    Location:
    Clarksville, TN
    True, I just assumed it was an older one, but who knows lol.
     
  6. Ksc

    Ksc

    Joined:
    Jul 6, 2013
    Messages:
    973
    Likes Received:
    4
    Location:
    Naples, FL
    Could be
     
  7. OI Photography

    Joined:
    Sep 23, 2013
    Messages:
    5,542
    Likes Received:
    17
    Location:
    Clarksville, TN
    ehpepper, while tinkering with my groundstation last night (connected to old model Phantom), I discovered that sometimes the PC would fail to see it until I pulled and re-inserted the USB plug into the PC...and sometimes it would take several tries before it was successful. Win7 64bit.

    Also, did you run the groundstation assistant first to check firmware version and confirm it could see the groundstation?