Welcome to PhantomPilots.com

Sign up for a weekly email of the latest drone news & information

Turn Off Camera to upgrade battery??

Discussion in 'Phantom 2 Vision + Discussion' started by paulsluxmd, Oct 28, 2014.

  1. paulsluxmd

    Joined:
    Jul 12, 2014
    Messages:
    24
    Likes Received:
    1
    For the latest update it asked me to "turn off the camera" before upgrading the battery.
    Is this possible??
    What is the correct way to upgrade the battery??
    Thanks!!
     
  2. DrJoe

    Joined:
    Apr 13, 2014
    Messages:
    591
    Likes Received:
    96
    That instruction is for owners of P2 Vision, not Vision Plus, which does not have a power button. Just ignore. No issue.
     
  3. jaykay2PT

    Joined:
    Mar 19, 2014
    Messages:
    113
    Likes Received:
    0
    Location:
    Coimbra, Portugal
    I will +1 that, great stuff, also please note if you have more than one battery you need to repeat the upgrade for each battery! I know I have 4 and they are all now V2.6
     
  4. 4wd

    4wd

    Joined:
    Mar 31, 2014
    Messages:
    2,532
    Likes Received:
    421
    Location:
    North York Moors
    Does it invite you to upgrade battery firmware?
    I never saw anything about upgrading it.
     
  5. phantom85

    Joined:
    Jul 29, 2014
    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    At the moment it seems you need to use Vision Assist 3.2 to upgrade the battery firmware - you'll see the update notification in the upgrade tab. It won't show in v3.4
     
  6. daveth1956

    Joined:
    Sep 11, 2014
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    I purchased my PV2+ via an authorised UK dealer and carried out the firmware up grade and the software advised me about the battery upgrade, I tried with the first (1 of 3) batteries and it flashed up it was not a genuine battery and now it does not work!! I have not tried with the other 2 for fear of the same.
    serial numbers - DJ070014082328353 and DJ070014082328608 still work but DJ070014082019333 now sits with the 2 middle LED indicators lit.

    I have mailed the seller and await a response, could this be a sotfware glitch, have others upgraded without issue?
     
  7. 4wd

    4wd

    Joined:
    Mar 31, 2014
    Messages:
    2,532
    Likes Received:
    421
    Location:
    North York Moors
    Thanks yes that works
     
  8. Mori55

    Joined:
    Feb 13, 2014
    Messages:
    1,993
    Likes Received:
    6
    Location:
    NJ-USA
    So what does the upgrade do ??
     
  9. Mori55

    Joined:
    Feb 13, 2014
    Messages:
    1,993
    Likes Received:
    6
    Location:
    NJ-USA
    Upgraded one battery , second battery says non dji battery , tried to upgrade 3 times WTF !!!!!!!
     
  10. AnselA

    Joined:
    Jan 2, 2014
    Messages:
    896
    Likes Received:
    1
    Location:
    Declination +8° 11'
    The latest is: RC Assistant Software v1.1
     
  11. phantom85

    Joined:
    Jul 29, 2014
    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    Vision assistant 3.2 I meant,sorry.
     
  12. Mori55

    Joined:
    Feb 13, 2014
    Messages:
    1,993
    Likes Received:
    6
    Location:
    NJ-USA
    Ok got working, disregarded the non dji battery pop up. , took 6 tries to get it to take. Other 3 batteries upgraded right away. Had to use assistant 3.2. Shows up in app as record 1,2 3 etc. says normal.
    Got channel 7 working with the lever using the old pv2 "hack". Don't know if there's any advantage getting the new controller if channel 7 is now working.
     
  13. Bister

    Joined:
    Sep 5, 2014
    Messages:
    43
    Likes Received:
    1
    Location:
    Gerald, Saskatchewan, Canada
    Thanks, I asked this same question this morning and the post was locked and I was told to post it elsewhere, which I did, and I never got a response on that thread. Being new to this large of forum, it is difficult to know all the rules of where the administrators want everything posted. I though it was a Vision plus question, so I put it here.

    Edit: I was told that if you hold down the shutter button on the camera (on the bottom) for 2-3 seconds, that it turns the camera off. I did that and it turns the LED to red , but the gimble is still active, so I am not sure if the camera is actually off. I guess I should check it with the app running and see what happens to my FPV
     
  14. paulsluxmd

    Joined:
    Jul 12, 2014
    Messages:
    24
    Likes Received:
    1
    I upgraded all of my batteries without turning the camera off on my Phantom 2 vision plus without any problems.
    You can disregard the warning unless you have a Vision 2.
    I had to use the version 3.2 instead of 3.4, as the battery upgrade option did not appear in the 3.4 version.
     
  15. PhantomKid

    Joined:
    Jan 15, 2014
    Messages:
    65
    Likes Received:
    3
    Location:
    UK
    Mine updated the 'first' battery but all the others remain the same.

    Just done a complete "update" of all software on the Quad and the battery hasn't changed . . .
     
  16. Mako79

    Joined:
    May 16, 2014
    Messages:
    3,418
    Likes Received:
    568
    Location:
    Sydney Australia
    Not sure.. but i think:
    Prevents the "early go home" problem.
    Prevents battery swelling.
    Auto discharge
    Cell detection for bad battery
    Battery history
    Balancing
     
  17. AnselA

    Joined:
    Jan 2, 2014
    Messages:
    896
    Likes Received:
    1
    Location:
    Declination +8° 11'
    ???
     
  18. Mako79

    Joined:
    May 16, 2014
    Messages:
    3,418
    Likes Received:
    568
    Location:
    Sydney Australia
    Not sure yet.. its to do with storage/swelling...
    I'll find out when get her in the air.. its 1am here in Aus..
     
  19. AnselA

    Joined:
    Jan 2, 2014
    Messages:
    896
    Likes Received:
    1
    Location:
    Declination +8° 11'
    User manual only tells: "...charge-discharge management functionality." But don't tell HOW-TO manage.