Welcome to PhantomPilots.com

Sign up for a weekly email of the latest drone news & information

Phantom P3 CE version - 13,000 feet FULL Signal Bars - THE LONG RANGE THREAD

Discussion in 'Pro/Adv Discussion' started by mohan, May 17, 2015.

  1. mohan

    Joined:
    Jan 3, 2015
    Messages:
    527
    Likes Received:
    206
    OK another one of those R&D days.. too windy to fly but need to check range...

    Powered up the phantom... put inside a car and drove it 4km away and took it out of the car. Immediately as it came out of the vehicle RC end locked onto the phantom and we had a link up. Took a screenshot just to show that it can be done.The only downside is as soon as soon as you power up the phantom the Home position is locked 13,000 feet away and you will now show 0 feet travelled.

    The potential is great.. limiting factor is battery life. No need to panic about radio if you got LOS. No need for Amps and big bull antennas. Going to mod the controller for external antennas to see if I can take this 10 miles but hey at the moment I am happy.

    image.jpg
     
    Jan Erik and TonG like this.
  2. leekiya

    Joined:
    Aug 29, 2014
    Messages:
    1,103
    Likes Received:
    145
    Location:
    Lee. UK
    Great experiment mohan, shows the CE model is not limited by any stretch of the imagination. LOL ;)
     
  3. leekiya

    Joined:
    Aug 29, 2014
    Messages:
    1,103
    Likes Received:
    145
    Location:
    Lee. UK
    So was it the phantom you left behind driving away with the controller, or the controller left behind.
     
  4. mohan

    Joined:
    Jan 3, 2015
    Messages:
    527
    Likes Received:
    206
    2 people involved - on PMR radios - I was on controller other person driving away. it is there jeans you can see in the video. Could have taken off and and bought it back but did not want to take the chance with the windy conditions in the mountains.
     
  5. hot dog

    Joined:
    Jan 3, 2015
    Messages:
    112
    Likes Received:
    9
    Location:
    California
    Whats the ce version?
    Thanks...
     
  6. mohan

    Joined:
    Jan 3, 2015
    Messages:
    527
    Likes Received:
    206
    European version supposed to be less power than non european version (FCC) supplied elsewhere
     
  7. gppms

    Joined:
    Mar 12, 2014
    Messages:
    236
    Likes Received:
    35
    Location:
    Greece.
    European version is the same like the other versions.Today i fly with mine 4KM with full signal bars.
     
  8. clayton4115

    Joined:
    Dec 29, 2014
    Messages:
    215
    Likes Received:
    11
    Location:
    Brisbane Australia

    why would one want to mod with antennas etc when you get such great distance stock? wow !
     
  9. mohan

    Joined:
    Jan 3, 2015
    Messages:
    527
    Likes Received:
    206
    Thats good to hear..
     
  10. mohan

    Joined:
    Jan 3, 2015
    Messages:
    527
    Likes Received:
    206
    Because like anything in life you have to push things further otherwise there will be no progress. Tested 2.4Ghz link at 10 miles and video was working (Not lightbridge). So technically the 2.4Ghz technology should get to around 10 miles with reasonable antenna technology. Yes the battery it won't get you there yet .... but working on solutions..
     
    dirkclod likes this.
  11. GhostMaster

    Joined:
    Dec 7, 2013
    Messages:
    793
    Likes Received:
    36
    I got 4.5km with my ce p3a:
     
    Jimpic likes this.
  12. mohan

    Joined:
    Jan 3, 2015
    Messages:
    527
    Likes Received:
    206
    Excellent - all very promising
     
  13. Shatty

    Joined:
    Apr 7, 2015
    Messages:
    126
    Likes Received:
    17
    I'm sorry???!!!! 10 miles!?!? On stock antenna!?!
     
  14. mohan

    Joined:
    Jan 3, 2015
    Messages:
    527
    Likes Received:
    206
    Not on stock antenna but testing using an antenna system independently which is been tested for extreme range. Next step is to couple it to the LB Tx and see if it will translate to the same range. No amps were used so it was a nice surprise.
     
  15. GhostMaster

    Joined:
    Dec 7, 2013
    Messages:
    793
    Likes Received:
    36
    Mine is on stock everything .
     
    #15 GhostMaster, May 18, 2015
    Last edited: May 18, 2015
  16. Phloppy

    Joined:
    May 9, 2015
    Messages:
    11
    Likes Received:
    10
    I did 5km in Poland today on stock antennas and CE mode (if such a thing exists). I could have gone further.. no particular reason for turning around except I was worried about losing my favourite toy in a foreign land :)

    There and back in 13 mins with 39% battery remaining. It was a lovely calm evening. The only metallic interference was an old guy wobbling past on a squeaky bicycle, but the P3 took it in it's stride.
     
    Bebeone likes this.
  17. dirkclod

    dirkclod Moderator
    Staff Member

    Joined:
    May 9, 2014
    Messages:
    10,678
    Likes Received:
    5,712
    Location:
    Amory Mississippi
    Old guys wobbling could have lots of metal replacement parts in em too bro ;)
    You guy's long runs is getting to me ! :D
     
  18. joeg1717

    Joined:
    May 22, 2014
    Messages:
    74
    Likes Received:
    3
    3.5km. all but one bar. could have gone farther but there was a ridge .........well you can see :)

    File May 24, 10 37 09 AM.png

    If it were not for the much extended flight time, I may never fly my matrix-s with dragon link again!! :)
     
  19. Mad_angler1

    Joined:
    May 18, 2015
    Messages:
    101
    Likes Received:
    46
    Location:
    Wales UK
    There is only one version of the Phantom 3, it sets output power based on your lacation via gps, so if your in CE location you get 16dbm and FCC you get 20dbm

    it does not seem to be affecting range at all though so far
     
  20. Hasan Ahmad

    Joined:
    May 6, 2015
    Messages:
    155
    Likes Received:
    30
    The phantom 3 uses the gps to locate if you in ce territory or fcc and sets the power accordingly