Welcome to PhantomPilots.com

Sign up for a weekly email of the latest drone news & information

Phantom 2 + GoPro Mapping?

Discussion in 'Phantom 2 Discussion' started by stevet, Nov 20, 2014.

  1. stevet

    Joined:
    Mar 1, 2014
    Messages:
    137
    Likes Received:
    0
    Location:
    San Francisco
    Has anyone figured out a way to use the Phantom 2 (non vision or vision+) to map locations and turn them into 3d objects?

    I was looking recently at http://pix4d.com/pix4d-releases-app-dji-phantom-vision/ also read this post at DIY Drones http://diydrones.com/profiles/blogs/creating-3d-models-using-pix4d-ugcs-and-dji-phantom-2 which uses this software as well http://www.ugcs.com/

    Anyone figured out the best way to do this with the non vision phantoms ?

    I have 2 Phantom 2's with 2 gopro's and I just got a the gopro 4 which ill be testing today. I have iPad ground station as well
     
  2. IrishSights

    Joined:
    Jan 14, 2014
    Messages:
    1,410
    Likes Received:
    37
    Location:
    Bangor, Northern Ireland, UK
    I have used autodesks 123D Catch with some success.
     
  3. npalen

    Joined:
    Mar 12, 2014
    Messages:
    532
    Likes Received:
    8
    Location:
    Kansas
  4. stevet

    Joined:
    Mar 1, 2014
    Messages:
    137
    Likes Received:
    0
    Location:
    San Francisco
    I reached out to both Pix4d and UgCS, and got a reply from the UgCS folks.. here is what they wrote.

     
  5. stevet

    Joined:
    Mar 1, 2014
    Messages:
    137
    Likes Received:
    0
    Location:
    San Francisco
  6. ADobrovolskiy

    Joined:
    Nov 24, 2014
    Messages:
    45
    Likes Received:
    10
    Hi guys,

    if anyone wants to try UgCS (ugcs.com) and will meet any difficulties don't hesitate to ask me.

    Here http://ugcs.com/discover we have manual how to connect Phantom (WKM, A2) to UgCS.
     
  7. stevet

    Joined:
    Mar 1, 2014
    Messages:
    137
    Likes Received:
    0
    Location:
    San Francisco
    Btw I was able to get this working on my mac, I had to reboot to get it to see the phantom. I watched the webinar they have on flight paths, this gives you a bit more flexibility over the iPad ground station since it doesn't help you with elevation. Of course where I live I also have to take into account the tree heights.



    Next step is to do a test flight in a local hiking area thats flat, and after that turning that data into a 3d modle. I looked at Pix4D but they do not offer any mac software and well its super expensive to use, so I found an alternative method using Autodesk ReCap

    [youtube]http://youtu.be/mgYQoFYH0V8?list=PLQOxJKbIe-77Y-1pLHsxOOM6IEJ6vVXUv[/youtube]

    Or might test 123D catch first as their free 3d model creator with limitations but should give me a good idea of what could be done if I use their pro version.

    After I get all the issues resolved I'm going to refly my flight plan from Emerald Bay [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=x4IFEZu5wtQ[/youtube]

    Links:

    * UgCS Videos https://www.youtube.com/playlist?list=PLRfRuRLHgAaWRJLLbUY7OUJg0LwZEKgtJ
    * Autodesk ReCap Webinar http://youtu.be/mgYQoFYH0V8?list=PLQOxJKbIe-77Y-1pLHsxOOM6IEJ6vVXUv
    * 123D Catch http://www.123dapp.com/catch
    * ReCap 360 online https://recap360.autodesk.com/Signin.aspx
     

    Attached Files:

    • UgCS.jpg
      UgCS.jpg
      File size:
      256.2 KB
      Views:
      919
  8. stevet

    Joined:
    Mar 1, 2014
    Messages:
    137
    Likes Received:
    0
    Location:
    San Francisco
    Thanks for joining. One thing us Phantom Pilots have been wanting that the ground station doesn't seem to do is a look at or focus point. So for example if you have a circle flight path you only get the ability to view the path you take, lets say you wanted to do a circle and focus the camera on the center of the circle so your rotating around an object, is this possible iwth UgCS? If so how?
     
  9. ADobrovolskiy

    Joined:
    Nov 24, 2014
    Messages:
    45
    Likes Received:
    10
    UgCS can't do what autopilot can't do. So if Phantom can fly en-route only with nose toward next waypoint we can't instruct it do something different.

    If you want to make still photos there is some workaround with help of UgCS. You can draw Circle around point of interest and setup two actions - Change Yaw to 90 degrees right and Wait 10 seconds. Phantom will arrive to waypoint, turn right and wait. Your GoPro will have enough time to make some good photos...

    Sample of this route:
     

    Attached Files:

  10. stevet

    Joined:
    Mar 1, 2014
    Messages:
    137
    Likes Received:
    0
    Location:
    San Francisco
    Ok thanks, will give it a shot. :)
     
  11. GearLoose

    Joined:
    Apr 4, 2013
    Messages:
    475
    Likes Received:
    1
    I'm quite interested in trying the UGCS app but not on a Phantom -- although I use the iPad GS on a Phantom 1.0 I also have a QuadH20 with NAZA M V-2.

    I'm not clear about the hardware requirements for the NAZA M. Do I need the DJI "Air Module" on my QH2o or is just the Ground Module sufficient to communicate between the quad and the UGCS app on my MacBook Pro?

    thanks!
     
  12. ADobrovolskiy

    Joined:
    Nov 24, 2014
    Messages:
    45
    Likes Received:
    10
    Hi, you need Air Module on quad connected to Naza-M V2 and Ground Module connected to your MacBook Pro.
     
  13. GearLoose

    Joined:
    Apr 4, 2013
    Messages:
    475
    Likes Received:
    1
    Thanks... I was afraid that would be your answer. I was hoping to avoid using the Air Module as mounting it would require drilling holes in the quad's waterproof hull.

    Another question: will I also be limited to the DJI Ground Station's 16 waypoints?
     
  14. stevet

    Joined:
    Mar 1, 2014
    Messages:
    137
    Likes Received:
    0
    Location:
    San Francisco
    Hey guys, been busy the last few days, I hope to take the Phantom 2 out in my area before we get a bit winter storm. I have been studying both the ground software UgCS and looking at the autodesk stuff, and hope to have some flights and posts about my results soon here and on my blog.
     
  15. ADobrovolskiy

    Joined:
    Nov 24, 2014
    Messages:
    45
    Likes Received:
    10
    Hi, it's autopilot limit. Ground station doesn't limit waypoints. In case of NAZA-M V2 (or Phantom 2) limit is 16 waypoints, in case of WKM/A2 - 50 waypoints.
     
  16. GearLoose

    Joined:
    Apr 4, 2013
    Messages:
    475
    Likes Received:
    1
    I've installed the UCGS software on my MacBook Pro OSX 10.9 and get an error message just as the installation is about to finish: "Error in XMLfileset action". After that, the program will not open. I tried restarting the computer and reinstalling the software -- same problem.
     
  17. stevet

    Joined:
    Mar 1, 2014
    Messages:
    137
    Likes Received:
    0
    Location:
    San Francisco
    I didnt have an issue, did you install the beta patch as well? Also what drone are you using?
     
  18. ADobrovolskiy

    Joined:
    Nov 24, 2014
    Messages:
    45
    Likes Received:
    10
    As I understand problem was with installer?

    Could you send file with name like ugcs_installation.log to address ugcs@ugcs.com and we will try to help.
     
  19. ADobrovolskiy

    Joined:
    Nov 24, 2014
    Messages:
    45
    Likes Received:
    10
    Hi GearLoose

    could you send me file UgCS-installation.log

    from folder ~/Library/Logs
     
  20. GearLoose

    Joined:
    Apr 4, 2013
    Messages:
    475
    Likes Received:
    1
    I've tried again with the beta version and have the same problem, the same error message. Also, there is no installation log in the Library/Log folder. I searched the computer for "UgCS-installation.log" and get nothing.

    stevet: I have a Phantom 1.5 and a quad with NAZA 2.