Welcome to PhantomPilots.com

Sign up for a weekly email of the latest drone news & information

P3 Firmware Release Date Change

Discussion in 'Pro/Adv Discussion' started by flyNfrank, Nov 6, 2015.

Tags:
  1. flyNfrank

    Joined:
    Feb 1, 2014
    Messages:
    4,216
    Likes Received:
    912
    Location:
    Indy, USA
    All downloadable P3 Firmware release date has been updated with todays date on dji.com. What does it
    mean?

    The only thing that would make sense is, there had to of been some sort of revision made with in the software. The released dates on each version wont just change for no reason. I guess we'll need to download the new date firmware and compare with what we have saved to find out what's up.....
     
    #1 flyNfrank, Nov 6, 2015
    Last edited: Nov 6, 2015
    Mr.Spock likes this.
  2. alokbhargava

    Joined:
    Sep 28, 2015
    Messages:
    5,124
    Likes Received:
    1,653
    Location:
    San Francisco, CA
    It is surprising that site shows new dates without any announcement. Something was cooking up behind the scene and users were kept in dark.
     
    omarkatwe and Mr.Spock like this.
  3. bbfpv

    Joined:
    Feb 3, 2015
    Messages:
    3,744
    Likes Received:
    1,092
    Location:
    Long Island, NY
    Just because a date changes doesn't mean the file has changed. Compare file size or MD5 checksum for the answer.
     
    ctp likes this.
  4. brushlesheaven

    Joined:
    Jan 29, 2014
    Messages:
    250
    Likes Received:
    6
    File size for Adv is not the same, it was 24.7 MB now is 35.6 MB
     
    Mr.Spock likes this.
  5. alirz

    Joined:
    Oct 14, 2015
    Messages:
    270
    Likes Received:
    25
    yeh someone should do a hash comparison of the files to see if they are different too.

    EDIT, well if you think about it, the date changed on older firmwares also. Perhaps their data storage was moved or something that caused the file dates to get updated.
     
  6. flyNfrank

    Joined:
    Feb 1, 2014
    Messages:
    4,216
    Likes Received:
    912
    Location:
    Indy, USA
    Dates were updated to todays date. The files should not be looked at as newer and older, but files that are available for install. If there was a storage change, it seems kind of odd that the firmware files were the only files effected.
     
  7. Fourprops

    Joined:
    Jul 18, 2015
    Messages:
    175
    Likes Received:
    34
    Hmm no release notes?
    May FAA tracking info . Bom bom ........,bom.
     
  8. brianld

    Joined:
    Oct 19, 2015
    Messages:
    25
    Likes Received:
    12
    Location:
    Seattle, WA
    Since you guys had me curious, I just re-downloaded the P3A firmware and compared the checksums. They are in fact identical ("old" vs. "new").

    See attached screenshot. 3S_FW_V01.04.0010.bin is the "original" firmware from last month (or whenever). 3S_FW_V01.04.0010_2.bin is the "new" one I just downloaded. Aside from the time stamp, which I'm attributing to DST or something like that, they are identical.
     

    Attached Files:

    Waternut13134 and Mr.Spock like this.
  9. RedHotPoker

    Joined:
    May 3, 2015
    Messages:
    3,972
    Likes Received:
    1,365
    Location:
    Edmonton Alberta
    I put the bin file on my micro sd card, placed it back in the gimbal, and turned the Phantom 3 on. Nothing but the rear lights blinking yellow. The gimbal LED diode remained green. No D-D-D, or D-D.
    My App says all firmware is current. So not sure about that date change. Certainly nothing new to report.

    RedHotPoker
     
    Waternut13134 and Mr.Spock like this.
  10. snerd

    Joined:
    May 5, 2015
    Messages:
    2,633
    Likes Received:
    1,585
    Location:
    Oklahoma
    You are one brave red hot poker!
     
    Oso likes this.
  11. RedHotPoker

    Joined:
    May 3, 2015
    Messages:
    3,972
    Likes Received:
    1,365
    Location:
    Edmonton Alberta
    Yes, I Gotta gotta gotta do it. . . Hahaha
    I should have just checked the intell code. . . & Seen it was old news.
    Took me all of five minutes. ;-)

    RedHotPoker
     
  12. alokbhargava

    Joined:
    Sep 28, 2015
    Messages:
    5,124
    Likes Received:
    1,653
    Location:
    San Francisco, CA
    Five minutes are enough to brick your bird haha
     
  13. III% Streve

    Joined:
    Aug 1, 2015
    Messages:
    1,756
    Likes Received:
    515
    Other than that there has NEVER been a report of a P3 being "bricked".
     
  14. flyNfrank

    Joined:
    Feb 1, 2014
    Messages:
    4,216
    Likes Received:
    912
    Location:
    Indy, USA
    Ok so there has been no conspiracies found. Still seems weird though. :D
     
  15. brushlesheaven

    Joined:
    Jan 29, 2014
    Messages:
    250
    Likes Received:
    6
    After unzipping the file size is the same....
    What's the point of changing firmware date?
    They are up to something for sure....
     
  16. flyNfrank

    Joined:
    Feb 1, 2014
    Messages:
    4,216
    Likes Received:
    912
    Location:
    Indy, USA
    I kind of thought maybe changing the number on the amount of transmitter output power allowed. As in reducing the FAA-CE amounts?

    Has anyone posted that they are still able to fly the same exact distance, with no video loss since actual update?
     
  17. Jeriami

    Joined:
    Oct 9, 2015
    Messages:
    151
    Likes Received:
    28
    The .BIN file within the ZIP folder shows last modified today, this could only mean one of 2 things:

    1. They re-zipped the firmware .BIN & re-uploaded it to the download sections.
    2. Something within the .BIN update was changed & re-zipped & re-uploaded to the download section.
    3. They packed in the controller update package within the AC package to save some confusion.

    Is anyone able to check in hex view or something alike if both files are in fact identical?
     
    #17 Jeriami, Nov 8, 2015
    Last edited: Nov 8, 2015
  18. ebfoxbat

    Joined:
    Apr 21, 2015
    Messages:
    69
    Likes Received:
    10
    This new firmware fixed my "no signal" issue. I had no live video feed after the previous update.

    DJI has been issuing RMAs for this (in fact I have one). Since it Halle d due to firmware, it was pretty unlikely that it was a hardware issue.

    Glad it's fixed.
     
  19. RedHotPoker

    Joined:
    May 3, 2015
    Messages:
    3,972
    Likes Received:
    1,365
    Location:
    Edmonton Alberta
    Thst might explain what the minor update entailed. Even though as noted, It did nothing for me. Thankfully. ;-)

    RedHotPoker
     
  20. flyNfrank

    Joined:
    Feb 1, 2014
    Messages:
    4,216
    Likes Received:
    912
    Location:
    Indy, USA
    So you downloaded and installed the current version listed and the issue you had has been resolved?