Welcome to PhantomPilots.com

Sign up for a weekly email of the latest drone news & information

Not dji intelligent battery and compass error

Discussion in 'Phantom 2 Help' started by Marconi Union, Jun 27, 2014.

  1. Marconi Union

    Joined:
    Apr 1, 2014
    Messages:
    114
    Likes Received:
    0
    Location:
    Frome, UK
    HAVING A NIGHTMARE.
    My phantom 2 just won't see the battery after i updated. also a compass problem
    I recently added a adapter to the gimbal so it would clear the battery so i had to disconnect the compass etc.
    then i updated the firmware via the mac and now it won't see the battery. IT powers up but i can't actually power the motors or try to dance calibrate. Done advanced calibration but nothing.
    Please help.
     

    Attached Files:

  2. Marconi Union

    Joined:
    Apr 1, 2014
    Messages:
    114
    Likes Received:
    0
    Location:
    Frome, UK
    plus as i turn on the phantom the LED'S don't remain on. they flash red initially then turn off completey.
    Pins are all perfect also...
     
  3. Marconi Union

    Joined:
    Apr 1, 2014
    Messages:
    114
    Likes Received:
    0
    Location:
    Frome, UK
    Seened to have solved the problem. i removed the iosd and now it works? The iosd was flashing? Any idea whats up?
     
  4. rhino

    Joined:
    Jun 28, 2014
    Messages:
    18
    Likes Received:
    0
    Location:
    Australia
    Good find!

    This problem has been driving me bat **** crazy for most of today.
    I've been working on it for so long, I can't remember if it was in this state (flashing red and then nothing) before or after the firmware update I did today.
    Did you update as well?

    Either way, unplugging the iOSD mini certainly resolves the initialisation issue.
    If I plug the iOSD in after the PH2 has powered up, it continues to work OK.
    It seems to just be at startup that it falls over.

    Additionally, my H3-3D gimbal appears to be stuffed now as well. :(
    It powers the GoPro, but it doesn't do a self test or correct any movement. The motors don't seem to be firing at all.
    Looks like DJI may have really done a job on the latest firmware.

    The blinking green light that you asked about, is simply a 'communicating' signal.
    Red constant - Abnormal
    Green constant - Normal
    Green blinking - Data communicating
     
  5. rhino

    Joined:
    Jun 28, 2014
    Messages:
    18
    Likes Received:
    0
    Location:
    Australia
    Turn your PH2 off, and connect it to your PC.
    Leave the iOSD mini plugged in.
    Open the DJI Phantom 2 Assistant software and go to the 'Upgrade' page
    Turn the PH2 on.
    My pages shows:
    - Main controller
    - GPS
    - Receiver-Phantom2
    - P330CB
    - Gimbal CMU

    Turn it off and disconnect the iOSD.
    Turn it back on.
    Now it also detects:
    - Battery
    - H3-3D IMU

    It's definitely failing and bringing a few other things down with it:
    * The battery, which makes sense because we both get that battery error.
    * And I suspect the compass error is related to the gimbal IMU.

    How THEY are related to the iOSD mini I have no idea...
     
  6. rhino

    Joined:
    Jun 28, 2014
    Messages:
    18
    Likes Received:
    0
    Location:
    Australia
    I re-installed the driver on my PC, and ran through all the firmware upgrades and calibrations again.
    My gimbal is now responding and functioning properly.

    But, plugging the iOSD in before turning the Phantom on still causes issues.

    Thank you for at least narrowing it down to the iOSD!
     
  7. sar104

    Joined:
    Mar 22, 2014
    Messages:
    1,265
    Likes Received:
    245
    Location:
    Los Alamos, NM.
    It is definitely an issue with the iOSD and the P330CB 1.0.1.30 firmware update, leading to the compass and battery errors, plus no lights after startup.
     
  8. alexgarza

    Joined:
    Jun 28, 2014
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Location:
    Monterrey, Mexico
    I am having exactly the same problem after connecting my PH2 to the assistant software for the first time; P330CB 1.0.1.30 firmware update was done automatically . Then the battery and compass error appeared.
    Is it possible to get back to the previous P330CB firmware?
     
  9. sar104

    Joined:
    Mar 22, 2014
    Messages:
    1,265
    Likes Received:
    245
    Location:
    Los Alamos, NM.
    Might be possible with a previous version of the Assistant software, but I don't feel like testing that option.
     
  10. xgeek

    Joined:
    Jan 20, 2014
    Messages:
    543
    Likes Received:
    0
    Location:
    London, UK, Declination -1.2
    Not that it helps but I have been on 3.04 since day one and updated my P330CB to version 1.0.1.30 a few days ago. Have not seen any issues or conflicts with my iOSD.

    Hope you get it resolved soon.
     
  11. sar104

    Joined:
    Mar 22, 2014
    Messages:
    1,265
    Likes Received:
    245
    Location:
    Los Alamos, NM.
    A quick look around shows that the reports seem to be from users with the H3-3D - that might be the difference.

    EDIT: Except - duh - mine is showing the same error and I don't have any kind of gimbal on that P2.
     
  12. xgeek

    Joined:
    Jan 20, 2014
    Messages:
    543
    Likes Received:
    0
    Location:
    London, UK, Declination -1.2
    Makes sense. It's like a lottery doing updates on DJI stuff :?
     
  13. rhino

    Joined:
    Jun 28, 2014
    Messages:
    18
    Likes Received:
    0
    Location:
    Australia
    Opened up the Assistant Software when I got home from work and there is an 'upgrade' back down to 1.0.1.27

    They've released a rollback, and it is working properly again :)
     
  14. rhino

    Joined:
    Jun 28, 2014
    Messages:
    18
    Likes Received:
    0
    Location:
    Australia
    And... they've now released 1.0.1.31 which also appears to be working correctly
     
  15. alexgarza

    Joined:
    Jun 28, 2014
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Location:
    Monterrey, Mexico
    Thanks so much for the note ---
     
  16. 38Special

    Joined:
    Feb 15, 2014
    Messages:
    28
    Likes Received:
    0
    Location:
    Irondale, Alabama
  17. Mp_weke

    Joined:
    Dec 10, 2015
    Messages:
    23
    Likes Received:
    0
    I've also heard that removing the iosd would solve the problem, but where is it located? All i get when i google it is How to install iosd mini.
     
  18. kenjancef

    Joined:
    Jul 20, 2015
    Messages:
    1,208
    Likes Received:
    236
    Location:
    East Providence, RI
    i can be either inside or outside the Phantom. Some mount it outside, for ease of access, and other mount inside, like mine.... less stuff to look at on the outside, and it fits well.
     
  19. Mp_weke

    Joined:
    Dec 10, 2015
    Messages:
    23
    Likes Received:
    0
    Do you thing you can find a picture of it inside?
     
  20. Mp_weke

    Joined:
    Dec 10, 2015
    Messages:
    23
    Likes Received:
    0
    Do you think you can find a picture of it when it is inside?