Welcome to PhantomPilots.com

Sign up for a weekly email of the latest drone news & information

Losing Connection When I Take Photos on my PV2+

Discussion in 'General Discussion' started by Smiegal, Mar 30, 2015.

  1. Smiegal

    Joined:
    Mar 2, 2015
    Messages:
    23
    Likes Received:
    0
    Hi lads and lassies,

    Just wondering is this meant to happen? Any time, no matter how close or how far, I take a photo I get an error showing on my screen that I've lost my connection to my phantom. Every Time! It only happens when I take a photo and not when I begin a video. The connection resumes within a couple of seconds.

    I have my settings configured so that the Phantom begins recording if I ever go out of range or lose my connection for whatever reason. So obviously this happening each time I take a photo is quite annoying.

    Any takers on this one?

    Thanks in advance for any replies and any advice!
     
  2. msinger

    Approved Vendor

    Joined:
    Oct 30, 2014
    Messages:
    18,782
    Likes Received:
    5,530
    Location:
    US
    This is normal when taking photos in RAW (DNG) format. You can reduce that time by using a class 10 memory card -- like this one.
     
    #2 msinger, Mar 30, 2015
    Last edited: Nov 3, 2015
    BlackHawk388 and Michael Noonan like this.
  3. jason

    Joined:
    Oct 12, 2014
    Messages:
    4,099
    Likes Received:
    404
    Location:
    Commerce Twp,MI
    It's also normal with all cameras whether or not your shooting jpeg or raw.
     
  4. 4wd

    4wd

    Joined:
    Mar 31, 2014
    Messages:
    2,532
    Likes Received:
    421
    Location:
    North York Moors
    It's not normal to get a message saying connection lost.
     
  5. Smiegal

    Joined:
    Mar 2, 2015
    Messages:
    23
    Likes Received:
    0
    So is it normal to get the message or not? Phantom is only 6 weeks old so if there's a defect I'd prefer to address it before warranty is up.

    Thanks again for input!!
     
  6. bbfpv

    Joined:
    Feb 3, 2015
    Messages:
    3,744
    Likes Received:
    1,092
    Location:
    Long Island, NY
    wait, you actually lose phantom connection? as in
    it's abnormal to get phantom connection broken messages whenever you take a photo.
     
  7. jason

    Joined:
    Oct 12, 2014
    Messages:
    4,099
    Likes Received:
    404
    Location:
    Commerce Twp,MI
    Might just be a bug your apps software for the error message. The problem with the screen going black is that the camera is processing the data to your SD card. This happens to P2 NV/V/V+ and it is normal. As I said it happens to all digital cameras.
     
  8. Smiegal

    Joined:
    Mar 2, 2015
    Messages:
    23
    Likes Received:
    0
    Ya. I Lose connection and return to home initiates and then control is automatically returned to controller without flicking S2 switch.. Flight then resumes as normal. I'm just afraid that it will all go t*ts up on me some day and I won't get control back...
     
  9. Smiegal

    Joined:
    Mar 2, 2015
    Messages:
    23
    Likes Received:
    0
    Hi Jason. Yeah, I'm aware of the black screen with digital cameras and that's fine. But it's actually the error message letting me know contact has been lost and the fact that return to home initiates along with automatic record setting also kicking in when contact has been lost.
     
  10. jason

    Joined:
    Oct 12, 2014
    Messages:
    4,099
    Likes Received:
    404
    Location:
    Commerce Twp,MI
    I still believe its bug in the app and not in the P2.
     
  11. Smiegal

    Joined:
    Mar 2, 2015
    Messages:
    23
    Likes Received:
    0
    Mmmm, you could be right. I'll delete app a reinstall. See if that helps!
     
  12. clineback

    Joined:
    Aug 5, 2015
    Messages:
    14
    Likes Received:
    1
    Did you figure this one out? I'm having same issue, I'm connected to WiFi fine, app shows it, but when I click on camera every few seconds it's says lost connection and drops WiFi. It reconnects, then few seconds later it happens again and keeps cycling through it. I tried uninstalling and reinstalling the app, still no luck. I think it is problem with app, and I cant remember if problem started before or after I upgraded to Android 5.0. I think it was fine after 5.0, but maybe an update screwed it up.
     
  13. BlackHawk388

    Joined:
    Jun 3, 2015
    Messages:
    507
    Likes Received:
    202
    Location:
    Point Washington, FL.
    The only time I've gotten that connection lost message is when I've tried to take a picture of something and forgot I had video being recorded at the same time.

    When I'm sure the video recording is off, I will typically get a 3-5 second lag. But then it comes right back up. I'm using a Samsung S4 most of the time. When I use the Tab 8, that time is even longer. But the Tab 8 has less processing power than my cell phone. Perhaps your FPV device is to blame rather than the drone?
     
  14. clineback

    Joined:
    Aug 5, 2015
    Messages:
    14
    Likes Received:
    1
    Thanks for the post. It's actually happening as soon as I click camera, that's when wifi cuts out and in. When I launch the app, or even when I return to the main menu, it's fine and maintains a connection. When it's happening I'm not recording or taking pics.
     
  15. clineback

    Joined:
    Aug 5, 2015
    Messages:
    14
    Likes Received:
    1
    I'm on note 4, running Android lollipop. I think it happened after last update because I've had lollipop for awhile now and was able to use it before from what I remember. Haven't had many flights in lately due to wind but I'm sure wifi was working before with lollipop.
     
  16. BlackHawk388

    Joined:
    Jun 3, 2015
    Messages:
    507
    Likes Received:
    202
    Location:
    Point Washington, FL.
    Have you tried uninstalling the app and then reinstalling? I've seen others mention doing this to correct bugs.
     
  17. clineback

    Joined:
    Aug 5, 2015
    Messages:
    14
    Likes Received:
    1
    I have, that didn't work. I managed to get a quick flight in last night, but as soon as i landed it started happening again. I'm going to try a different phone tonight, and if that doesn't work I'll try reinstalling the firmware on the camera. If it still doesn't work, I'll try binding with my backup router. I'll keep everyone posted
     
  18. clineback

    Joined:
    Aug 5, 2015
    Messages:
    14
    Likes Received:
    1
    I think I figured out what my issues may be. I reinstalled the cameras firmware, but that didn't work. I then disabled NFC, GPS, and Bluetooth on my Note 4 and I was able to get three successful flights with video. I'll play around when I have time, but I think maybe with one of the other radio functions on my device may be interfering with the drones hotspot. I'll try to narrow down to one and respond back in case someone else has a similar issue. I thought it may be a RAM thing where the app didn't have enough cache, so I figured disabling those functions may help but now that I think of it that's a lot of extra frequencies running at the same time.