Welcome to PhantomPilots.com

Sign up for a weekly email of the latest drone news & information

Professional Litchi Orbit Crash

Discussion in 'Phantom 3 Help' started by jjpetroski, Jul 5, 2016.

  1. jjpetroski

    Joined:
    May 16, 2015
    Messages:
    78
    Likes Received:
    5
    Well it was a blur, but my P3 crashed through the neighbor's tree and then smashed on the sidewalk. From what I remembered: Started Litchi Orbit, hit home to cancel and rather than going home it decided to land right on top of the tree. In my panic of jiggling the controller with no change I forgot to change from "A" to "P" mode.
    When hitting home shouldn't it go HOME and not just land? I knew if it lost contact it would run until dead and land, but I'm curious about the actual button on the screen.
     
  2. CRF319

    Joined:
    Dec 13, 2015
    Messages:
    230
    Likes Received:
    58
    How close to the home point was your Phantom?
    The aircraft will descend and land if it is within 20 meters of the home point.
     
  3. Great_Lakes

    Joined:
    Apr 22, 2016
    Messages:
    263
    Likes Received:
    67
    Location:
    South Eastern Michigan
    What he said. If the phantom is within 20 meters (65 feet) of the home point it will descend and land right where it is at that moment. It doesn't care what's in the way.
     
  4. jjpetroski

    Joined:
    May 16, 2015
    Messages:
    78
    Likes Received:
    5
    I guess that's it. Taking video of house and Waypoints worked fine. I was about 25 feet out, 100 feet up, so I guess switching to "P" would have helped? I still don't get why it just lands vs. going to the actual home point as it would have made the difference. What a mess that I couldn't even stop it, but I guess it's my bad.
    Where do I find the above 20 meters notation? I'm reading the help guides on Litchi's site:

    Orbit Settings

    Go Home: Tap to initiate Return to Home at any time (Nothing about with 20 meters and you're there).
     
    #4 jjpetroski, Jul 5, 2016
    Last edited: Jul 5, 2016
  5. Great_Lakes

    Joined:
    Apr 22, 2016
    Messages:
    263
    Likes Received:
    67
    Location:
    South Eastern Michigan
    Page 14 of the Phantom 3 professional user manual:
     

    Attached Files:

  6. jjpetroski

    Joined:
    May 16, 2015
    Messages:
    78
    Likes Received:
    5
    That's failsafe operation. So requesting to go home is the same thing as failsafe?
     
  7. Great_Lakes

    Joined:
    Apr 22, 2016
    Messages:
    263
    Likes Received:
    67
    Location:
    South Eastern Michigan
    Evidently it is. At least that's what I've read on the forum. I believe that RTH is a type of failsafe. Someone with more knowledge can correct me if I'm wrong.
     
  8. DarkDayz

    Joined:
    Jun 10, 2016
    Messages:
    25
    Likes Received:
    8
    Location:
    Philadelphia, PA
    Rth is the fail safe.
    Pushing rth with battery power will bring your AC home to land. If you push or initiate within 20m of the recorded home point the AC will land on the spot it's hovering when you initiate rth. You can also guide it down. You can also cancel the landing. Please take the time to read the manuals.

    Fly safe and enjoy.


    Sent from my iPhone using PhantomPilots mobile app
     
    Great_Lakes likes this.
  9. The Art Of Drones

    Joined:
    Jul 8, 2016
    Messages:
    60
    Likes Received:
    7
    Use DJI GO only!
     
  10. ccbdav

    Joined:
    May 1, 2014
    Messages:
    55
    Likes Received:
    22
    Would've done the same thing with Go.

    Sorry for your loss, though, jjp.
     
  11. jjpetroski

    Joined:
    May 16, 2015
    Messages:
    78
    Likes Received:
    5
    So new gimbal arrives today. Will be dumbing it down from Professional to Advanced. Saved $90 on a gimbal that processed video I can't use or edit. I'm not sure if the old one can be replaced. The rotating arm holding the camera broke along with the ribbon. Anyone recommended for estimates of repair? I figured it would be $50 each part, so just got another one. If not too $$ it might be worth repairing as a back up.
     
  12. rene van der meer

    Joined:
    Oct 16, 2015
    Messages:
    377
    Likes Received:
    70
    If you use the P3A camera+electronics, you must also download P3A firmware. Then you'll have a P3A.
    Maybe you can replace only the camera. The advanced camera and the professional are the same. Only the electronics is different.
    Phantom 3 4k camera dissasembled - Phantom Guide