Welcome to PhantomPilots.com

Sign up for a weekly email of the latest drone news & information

Is there a specific calibration sequence?

Discussion in 'Pro/Adv Discussion' started by Pepperami, Oct 8, 2015.

  1. Pepperami

    Joined:
    Jun 24, 2015
    Messages:
    98
    Likes Received:
    13
    Hey guys

    Might have been asked before but I couldn't find it after searching

    Is there a Specific Sequence all the calibrations need to be done in?

    If, as a starting block for you all, you have a Brand New P3P and its not even been out of the box yet, so everything needed doing from Scratch including firmwares, is there a specific order?

    I will be doing this Saturday so if anyone has any input I would appreciate it :)

    BTW also on a Tangent, I have installed the latest version of the DJI GO app on my iPad Air 2 as I want to take advantage of the Simulator in the Winter as the UK weather is crap, even in the Summer!!!

    Does the P3P need to be connected to the App and switched on for the simulator to work or will it work as a stand alone ?

    Cheers guys

    Chris
     
    #1 Pepperami, Oct 8, 2015
    Last edited: Oct 8, 2015
  2. msinger

    Approved Vendor

    Joined:
    Oct 30, 2014
    Messages:
    19,103
    Likes Received:
    5,627
    Location:
    US
  3. Pepperami

    Joined:
    Jun 24, 2015
    Messages:
    98
    Likes Received:
    13
    Thank You for the calibration info appreciated :)
     
  4. Pepperami

    Joined:
    Jun 24, 2015
    Messages:
    98
    Likes Received:
    13
    So does the Simulator require the P3P to actually be switched on???

    Seems a little strange if it does lol
     
  5. StratocasterDave

    Joined:
    Sep 18, 2015
    Messages:
    182
    Likes Received:
    30

    Yes
     
  6. Oso

    Oso

    Joined:
    May 19, 2015
    Messages:
    2,542
    Likes Received:
    1,487
    Location:
    Sacramento CA
    As noted a few times, yes the P3 needs to be on and connected for the simulator to work.

    One reason is that some of the settings are stored on the P3 and not in the app. To get the most realistic simulated experience for each user, the sim wants to execute to the users settings. Otherwise the user could practice one way, but have their P3 react a different way in real life.

    I get that reasoning and it makes sense, but I do wish there was a way to use the sim without the P3 being on.

    Cheers!
     
  7. 4wd

    4wd

    Joined:
    Mar 31, 2014
    Messages:
    2,532
    Likes Received:
    421
    Location:
    North York Moors
    Updating the firmware isn't required at first, especially if you are new to phantoms.
    The only thing you really must do is the compass since it's travelled so far since it was last turned on (presumably) to test in China.
    An IMU and gimbal calibration would be sensible but probably not essential unless the app says you should.
    Those need doing on an undisturbed level surface indoors beforehand.
    The Compass should be done outside where you are going to fly.
     
  8. invinciblevin

    Joined:
    Jul 30, 2015
    Messages:
    35
    Likes Received:
    5
    Updating the firmware is required..since when is the users experience a factor in whether or not to update.
     
  9. invinciblevin

    Joined:
    Jul 30, 2015
    Messages:
    35
    Likes Received:
    5
    Update the firmware using the latest firmware from the DJI site. Update the DJI Go App. Also. Check the txt file to see if the update is successful.
     
  10. bobmyers

    Joined:
    May 10, 2015
    Messages:
    3,611
    Likes Received:
    866
    Location:
    San Antonio, TX
    If you want to spend a couple of hours reading about FW upgrades, then they are here to read. The whole P3 upgrade issues are well discussed here. Upgrades may not be required unless you might be on some of the older versions like 1.2.6 and 1.2.8-- depends on which version you are on. Some of the folks are still flying on 1.1.9-- probably nothing earlier. The latest versions are 1.3.2 for the Controller and 1.4.1 for the Phantom which work will with the New DJI Go App 2.2.0. I think most have upgraded to those versions considering the new GO APP release which has Intelligent Flight Control Modes