Welcome to PhantomPilots.com

Sign up for a weekly email of the latest drone news & information

Is iosd mini required for ground station?

Discussion in 'Phantom 2 Discussion' started by skyecamprod, Mar 27, 2014.

  1. skyecamprod

    Joined:
    Mar 26, 2014
    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Hi all,
    Just purchased the ground station here:

    http://www.amazon.com/gp/product/B00FEQG25C

    And I noticed this package doesn't come with an iosd mini. I never purchased an iosd as I have no real use for it, just been looking at the fpv screen. Question is, is an iosd mini needed to use the bluetooth datalink with gs? I haven't been able to find a straight answer.

    Thanks!
     
  2. OI Photography

    Joined:
    Sep 23, 2013
    Messages:
    5,542
    Likes Received:
    17
    Location:
    Clarksville, TN
    Nope. The iOSD mini is just useful for seeing telemetry data on your video display whenever you aren't using the GS.
     
  3. skyecamprod

    Joined:
    Mar 26, 2014
    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Thanks for the quick response. So this package is everything I need to properly use the GS on iPad app? The canbus connection isn't being used by anything currently
     
  4. OI Photography

    Joined:
    Sep 23, 2013
    Messages:
    5,542
    Likes Received:
    17
    Location:
    Clarksville, TN
    Right, the GS station unit that mounts on the Phantom can plug straight in to the canbus port on the leg, and that's the only connection it will need. However, the unit on the ground (where you plug in the Bluetooth adaptor for the iPad) will require a power source, usually a small 3S lipo battery is fine for that, and probably an adaptor cable or two to connect the battery to it.
     
  5. skyecamprod

    Joined:
    Mar 26, 2014
    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Awesome, thanks again. I will rig a battery up to power it
     
  6. FASTFJR

    Joined:
    Nov 7, 2013
    Messages:
    1,201
    Likes Received:
    169
    Location:
    South East PA
    I'm a little surprised you need to rig up your own battery. I would have thought it would come with a built in rechargeable battery? Guess not.
     
  7. skyecamprod

    Joined:
    Mar 26, 2014
    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    I'm surprised too. It can also be powered by 2 USB ports. I see a lot of people also using a USB rechargeable battery like people use to charge their phones on the go
     
  8. OI Photography

    Joined:
    Sep 23, 2013
    Messages:
    5,542
    Likes Received:
    17
    Location:
    Clarksville, TN
    Yep that will work too, as long as the USB battery pack puts out at least 1A.
     
  9. skyecamprod

    Joined:
    Mar 26, 2014
    Messages:
    19
    Likes Received:
    0

    just ordered this:
    http://www.amazon.com/dp/B00HEB43Y2/

    it looks like the 10000mah will charge up to 2.1amps