Welcome to PhantomPilots.com

Sign up for a weekly email of the latest drone news & information

I hope someone can help.....what am I doing wrong?

Discussion in 'Standard/4k Discussion' started by NemoHawk, Jan 19, 2016.

  1. NemoHawk

    Joined:
    Jan 18, 2016
    Messages:
    31
    Likes Received:
    11
    Took my P3S out for the 1st flight today. I believe I did everything from pre flight check to calibrating the compass correctly. The issue I'm having seems to in the DJI GO app, everything seems to be working fine until I activate the motors. Once I activate the motors the take off icon on the left of the screen automatically turns to the land icon. I cannot use this feature to take off only land. It does say take off at the top where it normally says p-gps but the icon below shows landing and if I push the icon it alerts my about landing. If I pull the left stick all the way back till the motors stop, the icon turns back to take off and if I hit the icon the screen to swipe to take off appears but obviously it wont take off due the motors being off.

    What am I doing wrong?
     
  2. Jay H

    Joined:
    Oct 9, 2015
    Messages:
    234
    Likes Received:
    68
    Location:
    Long Island, New York
    if you want to use the auto take off, you dont have to arm the motors first.
     
  3. NemoHawk

    Joined:
    Jan 18, 2016
    Messages:
    31
    Likes Received:
    11
    I tried that also and the motors
    never started.
     
  4. DroneDestination

    Joined:
    Jan 15, 2016
    Messages:
    698
    Likes Received:
    126
    Don't use the CSC to start motors, just press take off. It'll start and hover by itself.

    EDIT: It should work as long as everything is functional. If the issue persists, calibrate the IMU on a level surface.
     
  5. JKDSensei

    Joined:
    Jun 24, 2015
    Messages:
    1,511
    Likes Received:
    658
    Location:
    USA
    As many bad stories as I've heard after using auto takeoff, I never use it.

    but....YMMV
     
  6. NemoHawk

    Joined:
    Jan 18, 2016
    Messages:
    31
    Likes Received:
    11
    Hmmmmm.....I will have to give it a try again. I did swipe it to the right when the box came up but nothing happened.
     
  7. drquest

    Joined:
    Dec 1, 2015
    Messages:
    37
    Likes Received:
    9
    Location:
    Illinois
    Agreed, just do auto take off before starting the motors. It will start them for you.
     
  8. NemoHawk

    Joined:
    Jan 18, 2016
    Messages:
    31
    Likes Received:
    11
    I'm gonna give this a try again.
     
  9. DroneDestination

    Joined:
    Jan 15, 2016
    Messages:
    698
    Likes Received:
    126
    Better yet, use manual takeoff. Not difficult, just arm the motors, and gradually pull up to 60-75% throttle. Easy as pie ;)
     
  10. NemoHawk

    Joined:
    Jan 18, 2016
    Messages:
    31
    Likes Received:
    11
    That's what I did to fly today. It's just one of those things that keeps eating at me wondering what I'm doing wrong. lol
     
  11. LuvMyTJ

    LuvMyTJ ADMINISTRATOR
    Staff Member

    Joined:
    Feb 9, 2014
    Messages:
    6,811
    Likes Received:
    4,376
    Location:
    Live! From New York!
    As soon as you manually arm the motors the 'auto take off' turns into 'auto land' immediately. It should take off after pushing the button, and then swiping like you said. Any errors showing up? What mode are you in?

     
  12. NemoHawk

    Joined:
    Jan 18, 2016
    Messages:
    31
    Likes Received:
    11
    I don't get the option to swipe to take off once I manually arm the motors. No errors appear and If I'm thinking correctly about what you mean about what mode am I in.....P-gps mode. Both switches on the corners of the controller are pushed forward
     
  13. LuvMyTJ

    LuvMyTJ ADMINISTRATOR
    Staff Member

    Joined:
    Feb 9, 2014
    Messages:
    6,811
    Likes Received:
    4,376
    Location:
    Live! From New York!
    If you manually start the motors you can not use the auto take off feature.
     
  14. NemoHawk

    Joined:
    Jan 18, 2016
    Messages:
    31
    Likes Received:
    11
    OK good info. Gonna give it a try again after updating the firmware for the 2nd time in a week. Is this normal to get 2 updates in a week?
     
  15. kphantom

    Joined:
    Sep 12, 2015
    Messages:
    374
    Likes Received:
    80
    I've never used it either. I CSC and then immediately left stick up to gain hover altitude (3-6 feet) Then I hover a bit to ensure all is ok and go from there.
     
    NemoHawk likes this.
  16. NemoHawk

    Joined:
    Jan 18, 2016
    Messages:
    31
    Likes Received:
    11
    Thank you all for the help. I did finally get it to work. After all that I think I'm just going to be using CSC.
     
  17. Dirty Bird

    Joined:
    Apr 15, 2014
    Messages:
    0
    Likes Received:
    9
    Location:
    Glen Burnie, MD - USA
    That's because you started the motors. Don't manually start them just hit the Auto-Takeoff & listen for the vroom vroom! ;)

     
  18. LanaRain

    Joined:
    Dec 14, 2015
    Messages:
    58
    Likes Received:
    59
    Location:
    Las Vegas
    I've used auto takeoff 255 times with no problem.
     
  19. dewaynet

    Joined:
    Jan 3, 2016
    Messages:
    75
    Likes Received:
    11
    never had any problems with auto take off myself..... however, like others said if you dont have the arrow going up, then youve probably armed the motors already by doing CSC... also, if your left stick is all the way down and stuck in the little "lock".. that turns motor off while its on the ground.. the take off wont happen either.
     
  20. Travis726

    Joined:
    Jan 7, 2016
    Messages:
    104
    Likes Received:
    17
    I have done a TON of reading/watching videos ect and have not seen any problems using the auto take off (that wasnt obvious pilot error, most the time bad compass calibration). What stories are you referring to?