Welcome to PhantomPilots.com

Sign up for a weekly email of the latest drone news & information

Got a new battery, how do I update it?

Discussion in 'Pro/Adv Discussion' started by robfalcon501, Oct 16, 2015.

  1. robfalcon501

    Joined:
    Aug 24, 2015
    Messages:
    29
    Likes Received:
    5
  2. JustinJ

    Joined:
    Sep 20, 2015
    Messages:
    179
    Likes Received:
    46
    Location:
    Dorset, UK
    Do you still have the .bin file on your sd card?!
     
  3. RedHotPoker

    Joined:
    May 3, 2015
    Messages:
    3,972
    Likes Received:
    1,363
    Location:
    Edmonton Alberta
    You will have to download the version of firmware that had the most recent battery update and once unzipped put the included bin file onto your micro sd card, reinsert back into the gimbal and turn on the Phantom, the battery will find the update and you will notice the LED diodes change pattern while the update takes place, it's quite quick.

    If you have any further questions please don't hesitate to inquire. ;-)

    RedHotPoker
     
  4. msinger

    Approved Vendor

    Joined:
    Oct 30, 2014
    Messages:
    18,770
    Likes Received:
    5,524
    Location:
    US
  5. naxos

    Joined:
    Oct 16, 2015
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    sooo let's say my phantom has the latest firmware v. 1.4 that doesn't have a battery update....which firmware should i put on the sd card to update a new battery?

    Sorry if this seems too idiot
     
  6. robfalcon501

    Joined:
    Aug 24, 2015
    Messages:
    29
    Likes Received:
    5
    Thanks redhot, I did try this with no resolution but I probably didn't do the firmware of the most recent battery update, so thanks I'll have to put the correct .bin in there, I appreciate it.
     
  7. robfalcon501

    Joined:
    Aug 24, 2015
    Messages:
    29
    Likes Received:
    5
    Yeah this also confuses me, I don't want to accidentally bump all the firmware back to an old one on accident, hopefully it'll just do the battery and leave the new firmware alone in the device
     
  8. naxos

    Joined:
    Oct 16, 2015
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    well, let me know how it goes :)
     
  9. stealthbomber

    Joined:
    Oct 2, 2015
    Messages:
    224
    Likes Received:
    82
    All this firmware talk scares the hell out of me. I'm new to the phantom world and luckily the firmware was updated by the seller before shipping it to me, or so he says. You mean you have to go through all the steps just to use a new battery? What have I gotten myself into.......I'm scared when changing the batteries in the tv remote, afraid the tv codes will get erased.......oh the humanity. Maybe I'll go back to using one of those little helicopters from the "as seen on tv" store, it's fun to crash those into the wall- oh look I just lost $20- no it's ok only needs a new prop $3. :) :) :).
     
  10. Mako79

    Joined:
    May 16, 2014
    Messages:
    3,409
    Likes Received:
    567
    Location:
    Sydney Australia
    You are correct that 1.4 does NOT have the battery and remote firmware.
    Download the corresponding advance or pro 1.3.2 firmware and unzip on the root of the SD. This will have the latest firmware for your battery. Turn on phantom. The battery 2 middle leds will blink and should take less than 30 secs.
     
  11. lotusteve

    Joined:
    Sep 11, 2015
    Messages:
    586
    Likes Received:
    135
    Location:
    sheffield uk
    Doing this might put the phantom back to the 1.3.2
     
  12. jephoto

    Joined:
    Jun 15, 2015
    Messages:
    555
    Likes Received:
    179
    Then you remove the 1.3, put the 1.4 back on the SD & put it back in. Let it update the p3 again to 1.4
    I don't think it will change the battery.
     
  13. adanac

    Joined:
    Mar 14, 2014
    Messages:
    450
    Likes Received:
    6
    Location:
    NYC
    BY (not ON) accident! :)