Welcome to PhantomPilots.com

Sign up for a weekly email of the latest drone news & information

Gimbal Calibration accidentally with stabilizer on

Discussion in 'Pro/Adv Discussion' started by AerialEyeProductions, Jun 12, 2015.

  1. AerialEyeProductions

    Joined:
    Jun 10, 2015
    Messages:
    41
    Likes Received:
    5
    I accidentally started gimbal calibration with the gimbal stabilizer still on, so it couldn't move at all. Apart from the gimbal not being level for that flight, would this have caused long term damage?

    Thanks
     
  2. Buckaye

    Joined:
    Aug 24, 2014
    Messages:
    1,557
    Likes Received:
    420
    Location:
    Orlando
    probably not... did you do a second calibration with the stabilizer removed?
     
  3. Jbundy63

    Joined:
    Jun 11, 2015
    Messages:
    623
    Likes Received:
    164
    Ugh, haven't done that If it works now and will calibrate? Then it is probably okay. If you put the stabilizer on you may want to attach a tag to it so you don't forget it's on there.
     
  4. AerialEyeProductions

    Joined:
    Jun 10, 2015
    Messages:
    41
    Likes Received:
    5
    Yeah I did and It worked fine. I'm just kind of worried that it damaged the gimbal in some way. Thanks for responding
     
  5. Jbundy63

    Joined:
    Jun 11, 2015
    Messages:
    623
    Likes Received:
    164
    Cool, glad it's okay!
     
  6. AerialEyeProductions

    Joined:
    Jun 10, 2015
    Messages:
    41
    Likes Received:
    5
    Yeah I'll do that. Thanks for the suggestion
     
    Jbundy63 likes this.
  7. bobmyers

    Joined:
    May 10, 2015
    Messages:
    3,611
    Likes Received:
    866
    Location:
    San Antonio, TX
  8. fhagan02

    Joined:
    Dec 1, 2014
    Messages:
    415
    Likes Received:
    335
    I've done this. Powered up, noticed the camera wasn't dancing, soiled myself then quickly powered down. I've had 6 or 7 full flights since then. Not a single issue to report....so I think you're good. (That said, I'm sure doing this 20 times would probably not be a good thing.)

    I do a gimbal calibration every new battery flight. It's quick...and it makes me feel better.
     
  9. Otis

    Joined:
    Jun 13, 2015
    Messages:
    40
    Likes Received:
    25
    I have done this accidentally and flown with it on (since it is basically translucent) and it didn't hurt it at all. I would not recommend doing it on purpose, but for me it didn't cause an issue.
     
  10. snowghost

    Joined:
    Feb 13, 2015
    Messages:
    1,058
    Likes Received:
    213
    Location:
    SoCal, USA
    I left mine on the P2 when doing a firmware upgrade. No damage and alot of other guys have brain farted on that with same results.

    The P3 has the tag now, but after the scare of the P2 I don't think I'll need it.
     
  11. snerd

    Joined:
    May 5, 2015
    Messages:
    2,633
    Likes Received:
    1,585
    Location:
    Oklahoma
    Twice I've scratched my head over the Disconnected app message, only to realize I had forgotten to turn on the remote.







    [​IMG]
     
  12. AerialEyeProductions

    Joined:
    Jun 10, 2015
    Messages:
    41
    Likes Received:
    5
    Ok, thanks everybody for the replies. You've all been a big help