Welcome to PhantomPilots.com

Sign up for a weekly email of the latest drone news & information

FPV freezes at 1ft AGL

Discussion in 'Phantom 2 Vision Discussion' started by woodp, Apr 7, 2014.

  1. woodp

    Joined:
    Mar 25, 2014
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Location:
    Cameron Park, CA
    My FPV camera image freezes once the P2V is a foot or more above the ground. The camera still records the entire flight, and I can watch it after landing, but FPV is unavailable. Initially I thought the WiFi signal was bad so I purchased and installed a new RE500 WiFi Extender for $99 and then added an auxiliary battery to make sure I wasn't running out of power. It didn't make any difference.

    Earlier today, I updated Autopilot system and Central Board to v3.00 and V1.0.1.25 respectively, and just now I flashed the FC200 camera to V1.1.19. Still no change.

    I've even tried pressing the unlabeled button under the FC200 camera. Nothing! (What is the button supposed to do?)

    I'm out of ideas. Anyone?
     
  2. jimre

    Joined:
    Nov 24, 2013
    Messages:
    371
    Likes Received:
    1
    Location:
    North Bend, WA
    What phone are you trying to view the FPV on?
     
  3. Byroman

    Joined:
    Oct 27, 2013
    Messages:
    118
    Likes Received:
    1
    Location:
    Libby, Montana
    Wow...strange-o!
    I have lost FPV during flight with several ways of recovering the picture. Once I had to simply land and physically switch the camera off then on. Other times I have backed out of the app and restarted it.
    Your issue sounds very systematic. I assume this happens reliably every time you fly?
    Can you hear the fan running in the camera?
    Any unusual vibrations from the Vision?
    One last less technical question...is your range extender fully charged?

    Hope you find a solution. No FPV would not be much fun. :cry:
     
  4. woodp

    Joined:
    Mar 25, 2014
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Location:
    Cameron Park, CA
    Sadly, yes. The camera works fine on the ground and even after engine start, but as soon as the P2V starts climbing, the FPV picture pixelates/freezes/goes green or some combination of the three. And no, I can't hear the camera fan over the propeller noise.

    https://drive.google.com/file/d/0Bxgh0g ... sp=sharing

    That image shows my picnic table just after takeoff.

    My phone is a Nexus 5 running Android 4.4.2
     
  5. tizzl10

    Joined:
    Feb 4, 2014
    Messages:
    882
    Likes Received:
    1
    I read earlier that you need to rebind the extender.
     
  6. JimDE

    Joined:
    Mar 22, 2014
    Messages:
    175
    Likes Received:
    0
    Lower your preview resolution... It is the new phantom App issue with androids... My nexus 7 did the same thing... I lowered the preview resolution the rebooted everything and reinstalled batteries ... Worked ever since but I really would like the higher resolution if I could get it.but it is what it is till DJI fixes this issue with the new app version.
     
  7. woodp

    Joined:
    Mar 25, 2014
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Location:
    Cameron Park, CA
    JimDE, that did the trick - I set preview resolution all the way down to 320x240, 15fps and suddenly FPV works again! Thank you very much!
     
  8. JimDE

    Joined:
    Mar 22, 2014
    Messages:
    175
    Likes Received:
    0
    Glad to be of help.... we are all in this together!
     
  9. tmc1473

    Joined:
    Mar 1, 2014
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Same thing happened to me. 640/480 15 FPS works. No higher.
     
  10. gunslinger

    gunslinger Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Nov 3, 2013
    Messages:
    2,722
    Likes Received:
    497
    Location:
    Least Coast...
    I reported this the day the update arrived...

    viewtopic.php?f=7&t=11806

    Personally... I think a lot more data is being exchanged through that bandwidth, probably having to do with the "limits" feature...

    -slinger
     
  11. RCRookie

    Joined:
    Mar 9, 2014
    Messages:
    703
    Likes Received:
    11
    Location:
    East Texas
    Convinced me not to update the Vision or app... I'm staying with 1.0.38 until such time i dont see all these different issues in the forums.