Welcome to PhantomPilots.com

Sign up for a weekly email of the latest drone news & information

Formating SD card error

Discussion in 'Phantom 2 Vision + Discussion' started by Eagle Eye Drone Svc, Nov 29, 2015.

  1. Eagle Eye Drone Svc

    Joined:
    Mar 27, 2015
    Messages:
    9
    Likes Received:
    2
    Location:
    Kewadin, Michigan
    Hey everyone - By accident I tried to reformat (erase) my 32Gb SD card on my Mac and the files wouldn't erase. It's not in protected (lock) mode either. I tried manually deleting the files and they appear to be erased, until I pull the SD card from the laptop then re-insert it (then that all show up again). So I went to my P2+ and tried to reformat there and it said it failed to reformat.

    Any ideas how to reformat so it works again?

    Thanks!
     
  2. bobmyers

    Joined:
    May 10, 2015
    Messages:
    3,611
    Likes Received:
    866
    Location:
    San Antonio, TX
    has to be locked
     
  3. Meta4

    Meta4 Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Jan 8, 2014
    Messages:
    7,737
    Likes Received:
    3,451
    Look for the little lock slider on the side of the card adaptor.
     
  4. juangelb

    Joined:
    May 30, 2014
    Messages:
    89
    Likes Received:
    0
  5. Hamguy

    Joined:
    Jan 3, 2016
    Messages:
    16
    Likes Received:
    3
    Location:
    Auburn Indiana
    I messed around for two hours trying to format a 64G card FAT32 on my computer. Finally, I put the card in my Kodak camera. Format whole card FAT32 in about 30 seconds!
     
  6. RoyVa

    Joined:
    Apr 10, 2015
    Messages:
    2,246
    Likes Received:
    449
    Location:
    Virginia
    Such is electronics.... On you PC fat 32 is not the default. Try again and be sure to specify fat 32. May have to right click and run the format as administrator. Make sure you anti virus program didn't have you locked out too.
     
  7. GreggC

    Joined:
    Oct 14, 2015
    Messages:
    259
    Likes Received:
    71
    Location:
    Rio Rancho NM
    I have found my Phantom does a poor job of formatting the SD card, in fact when I format with my Phantom I still have data on the SD card and most times I get poor quality video including horizontal lines.
    Here's what I do to CORRECTLY format a SD card on a Mac.
    #1...In the upper RH corner of the screen click the magnifying glass icon,
    a search window will open,
    #2...Type in this search window "disk utility",
    #3...Insert your SD card into your computer, you will see the SD card show in the LH side bar.
    #4...Select "first aid" and run it,
    #5...If there is an issue with the SD card it will tell you, click "repair" if it can't do a repair the SD card is junk, discard it.
    if it can repair it will tell you and repair it.
    #6...Now click on erase, select MS-DOS FAT and click "erase" once erase is complete you now have a verified good and correctly formatted SD card.
    This has worked wonders for me.
     
  8. Chicago1

    Joined:
    Dec 30, 2014
    Messages:
    96
    Likes Received:
    17
    Format it using the Phantom software.
     
  9. GreggC

    Joined:
    Oct 14, 2015
    Messages:
    259
    Likes Received:
    71
    Location:
    Rio Rancho NM
    Phantom software format for me doesn't always remove all the data plus I was getting lines in my vid.
    Formatting like I mentioned above fixed the lines in my video.
    Anyone else have this problem ??
     
  10. Chicago1

    Joined:
    Dec 30, 2014
    Messages:
    96
    Likes Received:
    17
    Hmm.
     
  11. GreggC

    Joined:
    Oct 14, 2015
    Messages:
    259
    Likes Received:
    71
    Location:
    Rio Rancho NM
    Unless my SD card is starting to go south ??
     
  12. Mako79

    Joined:
    May 16, 2014
    Messages:
    3,413
    Likes Received:
    567
    Location:
    Sydney Australia
    Use a Android app called SD Insight. Check if the card is authentic. It could be a 'tricked' 4gig card.
    I've had an "authentic" Samsung evo card that was an ebay fake.