Welcome to PhantomPilots.com

Sign up for a weekly email of the latest drone news & information

Flying in Non GPS Mode

Discussion in 'Phantom 2 Vision Help' started by Paul Dingman, May 13, 2015.

  1. Paul Dingman

    Joined:
    Mar 24, 2015
    Messages:
    5
    Likes Received:
    5
    There are times when I may want to fly in non GPS so I can go higher.

    What is the best way to enter that mode? Can it be done while flying?

    Once in Non GPS, can I reenter GPS Mood while flying?

    Will out of range notifications still work in non GPS?
     
  2. cjmwales

    Joined:
    Apr 30, 2015
    Messages:
    157
    Likes Received:
    51
    Location:
    Cardiff, Wales. UK
    You can configure this in your software, by switching modes to NAZA. You can then configure the S1 switch so the top is GPS, middle is ATTI and bottom is RTH.

    I would be cautious when flying at altitude in any non-GPS mode though.... wind shear could be present, your phantom could very easily be blown off course, and you might make things worse with an incorrect input.
     
  3. msinger

    Approved Vendor

    Joined:
    Oct 30, 2014
    Messages:
    18,815
    Likes Received:
    5,540
    Location:
    US
    Make sure you configure the bottom setting properly in the Phantom Assistant application. It can also be set to manual mode -- and, you don't want to accidentally choose that :)
     
    cjmwales likes this.
  4. cjmwales

    Joined:
    Apr 30, 2015
    Messages:
    157
    Likes Received:
    51
    Location:
    Cardiff, Wales. UK
    ^^ this. You wouldn't want manual mode selected at altitude - bad things might happen!
     
  5. msinger

    Approved Vendor

    Joined:
    Oct 30, 2014
    Messages:
    18,815
    Likes Received:
    5,540
    Location:
    US
    FYI, when the Phantom manual mentions "non GPS" mode, it means you're in GPS mode (S1 switch in the top position) and you have less than 6 satellites. You're still flying in GPS mode, but without the assistance of GPS.

    Yes. You can switch between GPS and ATTI at anytime.

    Yes. Just flip the S1 switch from the middle position back to the top position.

    When you have 6+ satellites in ATTI mode, your Phantom will still be able to use GPS for those features that require it (e.g. RTH).
     
  6. Meta4

    Meta4 Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Jan 8, 2014
    Messages:
    7,701
    Likes Received:
    3,425
    GPS or not, that will have no effect on how high you can fly.
    In fact there's nothing in the P2V that restricts your altitude.