Welcome to PhantomPilots.com

Sign up for a weekly email of the latest drone news & information

Export Frame from Hero4 4K/25 - low quality?

Discussion in 'Photos and Video' started by dronie, Oct 14, 2014.

  1. dronie

    Joined:
    Jun 7, 2014
    Messages:
    64
    Likes Received:
    1
    Hi,

    I apologize if this question is off topic for this forum, but it is - kind of - regarding editing.

    When exporting a single frame from a 4K/25 videoclip (using FCP X) on the new GoPro Hero4 Black, the exported versions are a choice of a .PSD (108MB), or .TIFF (66MB), or .JPG (3.1MB). IQ does not look optimal or super impressive.

    I was under the impression, that when shooting 4K, I should be able to export an 8MB size jpg from the clip (as stated by GoPro).

    GoPro Hero4 Black
    - vid settings (Pal), 4K, 25fps
    - cam settings: 12MP

    What am I doing wrong or missing here?

    Thanks.
     
  2. ianwood

    ianwood Taco Wrangler
    Staff Member

    Joined:
    Jan 7, 2014
    Messages:
    4,916
    Likes Received:
    1,792
    Location:
    Lost Angeles
    Exporting a frame from a video won't look as good as a picture taken with the same imager. And JPEG compression is variable and dependent on the complexity of the image. Using the same settings you can produce a 100Kb JPEG and a 4Mb JPEG.
     
  3. dronie

    Joined:
    Jun 7, 2014
    Messages:
    64
    Likes Received:
    1
    Yeah, well apparently I mistakenly thought that a frame grab would also be a 8MB file, as it's a 3840x2160 frame. But it makes sense that it's only the cam that produces that big a file size and a screen grab is much smaller (lower IQ)
     
  4. dronie

    Joined:
    Jun 7, 2014
    Messages:
    64
    Likes Received:
    1
    So, I switched to Camera mode.
    Settings are: 12MP Wide, ProTune On, Single Shot.

    But photos are still only 3-4 MB in file size. The Hero3 Black made a 4.2MB photo, while the Hero4 Black made a 3.5 MB photo?

    Why am I not getting around 8MB file sizes for my photos?
     
  5. gordhunt

    Joined:
    Jan 17, 2014
    Messages:
    100
    Likes Received:
    1
    You have to have the camera set at a certain video mode for it to take 12mp pictures I believe it's 1440 @24fps they have a chart that explains it any other mode the pics are lesser quality
     
  6. ianwood

    ianwood Taco Wrangler
    Staff Member

    Joined:
    Jan 7, 2014
    Messages:
    4,916
    Likes Received:
    1,792
    Location:
    Lost Angeles
    I already mentioned it, but JPEG file sizes vary based on content as well as compression settings. At the same resolution and quality level, a JPEG of a white wall in diffused light will be very small vs. a JPEG of rippling water or leaves on a tree.
     
  7. dronie

    Joined:
    Jun 7, 2014
    Messages:
    64
    Likes Received:
    1
    Yes, you're right.

    I just thought the file size would be much higher from the 12MP photo. Unfortunately the Image Quality is not as impressive (or not impressive at all) compared to the video quality.
     
  8. gordhunt

    Joined:
    Jan 17, 2014
    Messages:
    100
    Likes Received:
    1
    This chart show what I was talking about [attachment=-1]uploadfromtaptalk1413635859242.jpg[/attachment]
     

    Attached Files:

  9. dronie

    Joined:
    Jun 7, 2014
    Messages:
    64
    Likes Received:
    1
    That's the setting for Hero3 - are they the same for the 4?