Welcome to PhantomPilots.com

Sign up for a weekly email of the latest drone news & information

Engines Will Not Start

Discussion in 'Pro/Adv Discussion' started by flyboyscd, Dec 23, 2015.

  1. flyboyscd

    Joined:
    Dec 16, 2015
    Messages:
    5
    Likes Received:
    1
    I just setup my new Phantom 3 advanced yesterday, and seem to have an issue. When I move the control sticks to the bottom corners, the engines do not start as advertised in the owners manual. However, I can select the auto-takeoff mode, and the engines start, and it moves up to 4' in a hover as it should. I had 2 flights yesterday, and everything else seems to be working OK.

    FYI...
    I'm not within 5 miles of an airport or in a no fly zone. Also, I updated to the new 1.6 firmware prior to the first flight.

    Do any of you experienced users have any thought as to why the engines want start using the RC? Thanks in advance for your help, and hope I'll be able to contribute to the forum as I gain some experience.

    Steve
     
  2. TrynFlyn

    Joined:
    Nov 4, 2015
    Messages:
    139
    Likes Received:
    42
    Try calibrating your RC
     
  3. msinger

    Approved Vendor

    Joined:
    Oct 30, 2014
    Messages:
    19,073
    Likes Received:
    5,617
    Location:
    US
  4. flyboyscd

    Joined:
    Dec 16, 2015
    Messages:
    5
    Likes Received:
    1
    I did the calibration of the RC, but it still will not start using the RC.
     
  5. msinger

    Approved Vendor

    Joined:
    Oct 30, 2014
    Messages:
    19,073
    Likes Received:
    5,617
    Location:
    US
    Which mode is your remote controller set to? How exactly are you trying to start your motors?
     
  6. flyboyscd

    Joined:
    Dec 16, 2015
    Messages:
    5
    Likes Received:
    1
    The RC is set at mode 2, and I am trying to start by moving both toggles down and to the corners. Once I start using the auto takeoff mode, all other functions on the RC seem to work fine.
     
  7. msinger

    Approved Vendor

    Joined:
    Oct 30, 2014
    Messages:
    19,073
    Likes Received:
    5,617
    Location:
    US
    Try calibrating your RC again. Make sure you do it exactly as shown in the video above.
     
  8. dottat4

    Joined:
    Jun 7, 2015
    Messages:
    112
    Likes Received:
    43
    It is registered right?

    Sent from my SM-T810 using Tapatalk
     
  9. flyboyscd

    Joined:
    Dec 16, 2015
    Messages:
    5
    Likes Received:
    1
    I have registered with the FAA, but what has that got to do with the engines not starting?
     
  10. aka1ceman

    Joined:
    Nov 10, 2015
    Messages:
    461
    Likes Received:
    175
    ,,,,,,,, that might be why. J/k
    Hahahahaha
     
  11. rhoffart

    Joined:
    May 11, 2015
    Messages:
    406
    Likes Received:
    189
    Location:
    Boerne, Texas
    Inside corners?
     
  12. flyboyscd

    Joined:
    Dec 16, 2015
    Messages:
    5
    Likes Received:
    1
    Recalibrated the RC one more time, and suddenly the engines start normally. Thanks for all the advice. Also, I just had my 4th flight on the new drone, all with Firmware v1.6 which seems to be working well for me.
     
    CCDD likes this.
  13. Mork007

    Joined:
    Dec 1, 2015
    Messages:
    6
    Likes Received:
    2
    Location:
    NL, Canada
    Try calibrating your compass first.
     
  14. flyNfrank

    Joined:
    Feb 1, 2014
    Messages:
    4,231
    Likes Received:
    915
    Location:
    Indy, USA
    He has to have a Internet Connection at least the 1st time on start up. Login using your DJI login info.
     
  15. dottat4

    Joined:
    Jun 7, 2015
    Messages:
    112
    Likes Received:
    43
    I meant with dji via the app.

    Sent from my Nexus 6 using Tapatalk
     
  16. Darmie

    Joined:
    Aug 17, 2015
    Messages:
    299
    Likes Received:
    45
    Location:
    Houston TX.
    Any update?