Welcome to PhantomPilots.com

Sign up for a weekly email of the latest drone news & information

DYS 3 Axis Gimbal Setup for pitch, roll, yaw

Discussion in 'General Discussion' started by xstatic, Jul 26, 2014.

  1. xstatic

    Joined:
    Apr 26, 2013
    Messages:
    234
    Likes Received:
    0
    I am upgrading my arris cm2000 to the DYS 3 Axis Gimbal.
    I have the pitch and roll setup really nicely on my Futaba and phantom1. But now that I have the new DYS I am not sure where to connect these from the naza to the DYS. Is the pitch the top right pin, and roll the top left? Which is the yaw on the dys, and where on the naza would that go?

    I believe all the bottom pins are ground. Can someone send me a pic of the pin configuration or send a link?
     
  2. Gizmo3000

    Joined:
    Jan 25, 2013
    Messages:
    1,859
    Likes Received:
    2
    Location:
    Sherman Oaks, CA
    If you have a Futaba Tx/Rx,. you don't want to connect the gimbal to the NAZA (but if you did ,. the only port you could connect to is the F2 for tilt).
    instead,. plug the gimbal straight into the Futaba Rx.

    However, the next issue you might run into is - if you want to control all 3 -axis's, you'll need at least 3 , possibly 4 extra channels.
    - which will put you in a pickle if you only have an 8 channel Futaba.

    But if you have an 8 channel Futaba, you can only use Ch5 and Ch8,. unless you eliminate IOC, which will free up Ch7 I think.
     
  3. xstatic

    Joined:
    Apr 26, 2013
    Messages:
    234
    Likes Received:
    0
    Slowly making progress. Attached the gimbal which was easier than I expected. The 2 screws spacers that came with the gimbal attached right to the phantom base and fit the gimbal mount that came with the dy3.

    Connected my tilt and roll connectors that I removed from the Arris to the dys. The tilt works in reverse and is position based with how far you turn the tilt wheel on the futaba. I also notice the direction of turning the dial is in reverse to what I had. That is just a software tweak that I worked with before on the Arris. So that is no major problem. I just haven't figured out how to control the roll which I had control over with on the Arris. It was great as whenever the horizon went out of alignment, i could easily reset it with one of the adjustment switches on the futaba. Now when I connect the roll cable to the dys, it does the freakout dance, so I will go into the settings and adjust that. Still not sure which the roll connection is on the dys. The top right of the four pins is the tilt, so playing around with the other three.
     
  4. xstatic

    Joined:
    Apr 26, 2013
    Messages:
    234
    Likes Received:
    0
    i found a great link onfacebook in the dys geoup which youncan all join. Vwry good support for this gimbal
    Here is something amazing that will help you in just a couple of minutes to automatically configure your dys gimbal. And you can shut the motors so it doesn't go crazy

    https://www.facebook.com/photo.php?v=77 ... =2&theater
     
  5. hellhole

    Joined:
    Jan 4, 2014
    Messages:
    82
    Likes Received:
    0
    Any update on the Facebook page? Can't seem to see it now
     
  6. xstatic

    Joined:
    Apr 26, 2013
    Messages:
    234
    Likes Received:
    0
    The link is still active, not sure what the latest thread is, but usually people are commenting
     
  7. hellhole

    Joined:
    Jan 4, 2014
    Messages:
    82
    Likes Received:
    0
    Tried on both computer and phone...it say it's not available
     
  8. xstatic

    Joined:
    Apr 26, 2013
    Messages:
    234
    Likes Received:
    0
    I clicked on the link in the first post and it is still active with conversation and videos. Try on another computer at another location
     
  9. hellhole

    Joined:
    Jan 4, 2014
    Messages:
    82
    Likes Received:
    0
    Thanks for checking... I will try another browser or something
     
  10. hellhole

    Joined:
    Jan 4, 2014
    Messages:
    82
    Likes Received:
    0
    aigh..

    i tried 2 different browser..
    The page you requested cannot be displayed right now. It may be temporarily unavailable, the link you clicked on may have expired, or you may not have permission to view this page.
    Return home

    anyone got an alternative link?
     
  11. xstatic

    Joined:
    Apr 26, 2013
    Messages:
    234
    Likes Received:
    0
    Try from another location. For some reason your provider may be giving a problem. Run it from a Tim Horton or macdonals wifi. What about going into Facebook and searching for the group, then you can add it to your subscribed groups in face book
     
  12. hellhole

    Joined:
    Jan 4, 2014
    Messages:
    82
    Likes Received:
    0
    Okay. Can u tell me which group it is..? As I can't see from the link.. Thanks.

    Probably I can try and clear cache and see if it works
     
  13. xstatic

    Joined:
    Apr 26, 2013
    Messages:
    234
    Likes Received:
    0
    Don't run out of cache...hehe..nerd joke.

    Ok...it is called.
    and the winner is....
    envelope please..

    DYS Smart 3 AXIS Gimbal Owners

    They could not be here tonite, so I would like to accept the award and all money entitled to them.
     
  14. hellhole

    Joined:
    Jan 4, 2014
    Messages:
    82
    Likes Received:
    0
  15. xstatic

    Joined:
    Apr 26, 2013
    Messages:
    234
    Likes Received:
    0
    Very profound!
     
  16. hellhole

    Joined:
    Jan 4, 2014
    Messages:
    82
    Likes Received:
    0
    Finally... I get to see the fb page. Looks like I need to join the group b4 I can see it...

    Okay.... Let see if it can help me