Welcome to PhantomPilots.com

Sign up for a weekly email of the latest drone news & information

Did your Batteries take the new Updated FW?

Discussion in 'Pro/Adv Discussion' started by TCW, Sep 10, 2015.

  1. TCW

    TCW

    Joined:
    Aug 7, 2015
    Messages:
    108
    Likes Received:
    15
    Location:
    Dallas/Ft.Worth
    I did the latest, 1.04.001, no problem was a success, then proceeded to insert the remaining batteries . The txt file read abort , FW same as installed, or something to that effect. However the first update to the bird and first battery read success. For the remaining batteries,I got the red led on the camera momentarily and then within a fews seconds I got the green led. So I take it the new FW doesn't affect the batteries?
     
  2. msinger

    Approved Vendor

    Joined:
    Oct 30, 2014
    Messages:
    18,906
    Likes Received:
    5,567
    Location:
    US
    Firmware v1.4 does not have to be installed on the remote controller or batteries. That is covered in the release notes.
     
    #2 msinger, Sep 10, 2015
    Last edited: Oct 26, 2015
  3. 0100

    Joined:
    Jul 3, 2015
    Messages:
    29
    Likes Received:
    0
    Does 1.4 install 1.3 onto the batteries though?
     
  4. TCW

    TCW

    Joined:
    Aug 7, 2015
    Messages:
    108
    Likes Received:
    15
    Location:
    Dallas/Ft.Worth
    I read the release notes however I guess I overlooked the battery note. I was primarily reading on why not the controller also. So thanks, answers that!
     
  5. msinger

    Approved Vendor

    Joined:
    Oct 30, 2014
    Messages:
    18,906
    Likes Received:
    5,567
    Location:
    US
  6. TCW

    TCW

    Joined:
    Aug 7, 2015
    Messages:
    108
    Likes Received:
    15
    Location:
    Dallas/Ft.Worth
    Actually just re-read the release notes and I don't see batteries mentioned unless they fall under the controller "package".
     
  7. msinger

    Approved Vendor

    Joined:
    Oct 30, 2014
    Messages:
    18,906
    Likes Received:
    5,567
    Location:
    US
    You won't ever have to worry about your batteries if you keep the firmware on your memory card. Your Phantom will automatically install the firmware on your batteries if needed as you use them.
     
    littlesister36 likes this.
  8. TCW

    TCW

    Joined:
    Aug 7, 2015
    Messages:
    108
    Likes Received:
    15
    Location:
    Dallas/Ft.Worth
    Easy enough!
     
  9. 0100

    Joined:
    Jul 3, 2015
    Messages:
    29
    Likes Received:
    0
    ^Yeah but I thought there is no 1.4 for the batteries.

    So going from 1.2 to 1.4. Will putting 1.4 on the card installing it into the aircraft install 1.3 onto the batteries?

    Also how the heck do you check the firmware on the batteries?
     
  10. TCW

    TCW

    Joined:
    Aug 7, 2015
    Messages:
    108
    Likes Received:
    15
    Location:
    Dallas/Ft.Worth

    Do the whole FW program with 1.3 first, bird, controller then each extra battery. When txt file reads success, repeat FW update to the bird only with latest FW 1.4
     
  11. 0100

    Joined:
    Jul 3, 2015
    Messages:
    29
    Likes Received:
    0
    Yeah this is what I was afraid of. I already went right to 1.4 on the bird. So how do I downgrade to 1.3?
     
  12. TCW

    TCW

    Joined:
    Aug 7, 2015
    Messages:
    108
    Likes Received:
    15
    Location:
    Dallas/Ft.Worth

    Not sure about that, I never look back, but someone with that knowledge can pipe in and help.
     
  13. Mako79

    Joined:
    May 16, 2014
    Messages:
    3,410
    Likes Received:
    567
    Location:
    Sydney Australia
    Don't need to. Just get the 1.3.2 on the sd card of the 1.4 firmware bird. It will fail to do the bird as the firmware is older. It will however detect that you battery and/or RC requires updates and pushes them through. Battery should take a few seconds each and the RC about 5 minutes.
     
    StevenQX likes this.
  14. StevenQX

    Joined:
    Mar 1, 2015
    Messages:
    786
    Likes Received:
    185
    Location:
    Italy
    Thanks Mako, that's the answer i was looking for. I've bought a new battery, my bird and my other battery are already up to date. I was afraid to insert the new battery inside the bird with the 1.3.2 firmware because i don't want to downgrade (and then have to re-upgrade) the bird firmware. But if you tell me that the 1.3.2 will be installed only on the battery i'm calm
     
  15. robinb

    Joined:
    May 10, 2014
    Messages:
    2,907
    Likes Received:
    503
    Location:
    A place in the sun
    Actually its not, it only says remote is not updated.
    Screen Shot 2015-09-10 at 16.35.13.png
     
    StevenQX likes this.
  16. StevenQX

    Joined:
    Mar 1, 2015
    Messages:
    786
    Likes Received:
    185
    Location:
    Italy
    So i remember well that batteries were not mentioned
     
  17. sergekouper

    Joined:
    Apr 20, 2014
    Messages:
    752
    Likes Received:
    128
    Location:
    London UK
    I Jumped the aircraft from 1.1.9 to 1.4.0 and my batteries upgraded.
    I installed 1.3.2 on the controller first.( Just on the controller, not on the craft)
    That's all.
     
  18. Mordor

    Joined:
    Jul 27, 2015
    Messages:
    639
    Likes Received:
    114
    Exactly what i did:
    From 1.1.9 i jump to 1.4.
    On the RC i did install 1.3.2.0.

    Someone above is saying i should update my Phantom 3 to 1.3.2.0 AND then 1.4?

    Can someone confirm this is the right procedure???

    sergeKouper:

    What do you think of the new fw? Everthing is ok?
     
  19. sergekouper

    Joined:
    Apr 20, 2014
    Messages:
    752
    Likes Received:
    128
    Location:
    London UK
    Everything looks just fine! but I still have to fly it to be sure. I'm confident everything will be alright.
     
    Mordor likes this.
  20. robinb

    Joined:
    May 10, 2014
    Messages:
    2,907
    Likes Received:
    503
    Location:
    A place in the sun
    DJI say you have to do this on the remote control.