Welcome to PhantomPilots.com

Sign up for a weekly email of the latest drone news & information

Compass error in mid air

Discussion in 'Pro/Adv Discussion' started by FCPhantom, Aug 3, 2015.

  1. FCPhantom

    Joined:
    Mar 23, 2014
    Messages:
    168
    Likes Received:
    27
    Location:
    Finland
    Today, I have two times "Compass error" caution. I have flown in the same location before, without issues. Today the caution came on both time, I was flying in the same spot and turning 360 degrees. I switch to ATTI and bring it down. I perform again compass calibration procedure and after take off, caution came on on the same spot and again, I was turning 360. height was about 40 meters.
    I checked the compass mod value during the caution, it was 1490-1550. Why it kick in compass error on the same spot on the air?
    Could it be my car cause interference, during compass calibration?

    On the video compass error came on 5:17


    This was my first compass issue. Would it be good to perform IMU calibration, or is it pure compass issue?
    According to the manual, Phantom can return automatically home point in A-mode(if the home point was stored), have you test it?
     
  2. DarkEmblem

    Joined:
    Aug 10, 2015
    Messages:
    19
    Likes Received:
    1
    It happened to me to while i was flying over the ocean. Turned it to Atti mode and the drifting went gone. Landed back home. I still got the video i wanted and showed it to a potential costumer. (resort owner). he was so amazed about the video and is thinking of paying me good money for advertisement for his resort.

    Little did he know, the video behind the scene is that I'm having cold sweat and a mini heart attack.

    Probably my "BEST" mini fly way of my phantom.
     
    #2 DarkEmblem, Sep 7, 2015
    Last edited: Sep 7, 2015
  3. Greebo

    Joined:
    Sep 1, 2015
    Messages:
    32
    Likes Received:
    9
    Same here. Had my first compass error yesterday and the bird started lurching to one side and drifting. Compass was 1499 so can't understand. I was flying over open countryside at the time and had 20 gps satellites if that makes any difference. Scared the life out of me as was only my 6 th flight
     
  4. DarkEmblem

    Joined:
    Aug 10, 2015
    Messages:
    19
    Likes Received:
    1
    It was really intense huh. One of the hard part to is pretending nothing bad is happening. My costumer is just right beside me. I hope he didnt saw the red message blinking "COMPASS ERROR"
     
  5. Huskerfan

    Joined:
    Jul 14, 2015
    Messages:
    210
    Likes Received:
    52
    Yes, happened to me twice. If ur near a car with ur controller u get compass error.
     
  6. Greebo

    Joined:
    Sep 1, 2015
    Messages:
    32
    Likes Received:
    9
    was no where near my car and was flying at 400 feet about half a mile away. Last place Iw ould have expected to have compass issues.
     
  7. Atom1234

    Joined:
    May 6, 2015
    Messages:
    101
    Likes Received:
    5
    It happened to me also today and it happened 4-5 times . Then my friend flew his his and had no issues . What's the next step I lost faith in my electronics , used to fly over a mile away now I'm scared
     
  8. marcus600

    Joined:
    Feb 11, 2014
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Location:
    Las Vegas, NV
    Do you have Flytrex installed had problem with my Inspire 1 had to remove for some reason interference with compass.Ordered Flytrex for my P3 but will not install at this time.
     
  9. flyNfrank

    Joined:
    Feb 1, 2014
    Messages:
    4,237
    Likes Received:
    916
    Location:
    Indy, USA
    I'm so glad to see you guys post that when this problem happened you selected A mode to bring it home safe! :cool:
     
    snowghost likes this.
  10. snowghost

    Joined:
    Feb 13, 2015
    Messages:
    1,058
    Likes Received:
    213
    Location:
    SoCal, USA
    Good idea to mess with Atti every now and then anyway. Especially on those long flights to see how the wind is up high.
     
  11. Huskerfan

    Joined:
    Jul 14, 2015
    Messages:
    210
    Likes Received:
    52
    Lost my compass twice now while high in the air and both times were able to bring her back down using atti mode. If it weren't for this forum, I probably wouldn't have known to do that.
     
  12. curtismacd31

    Joined:
    Sep 7, 2015
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    I too had a compass error, I did an IMU calibration the next day when the phantom was cold and haven't had one since.
     
  13. AndyS

    Joined:
    Jul 20, 2015
    Messages:
    76
    Likes Received:
    20
    Only time I ever had a compass error was at the end of a flight when nearly home. I forgot to put my phone in airplane mode and a text message popped up. By the time I looked at the screen it was showing compass error in red at the top. I didn't notice the bird move or do anything unpredictable though as I brought it home the last few meters. App glitch with messages arriving on the phone?
     
  14. JPB

    JPB

    Joined:
    Sep 20, 2015
    Messages:
    5
    Likes Received:
    1
    I got compass error while flying today, lost fpv signal on and off, pressed the rth button. It came back home but with mega drift around. I was scared to death. I finally came back but now i lost confidence in it. Its not so reliable and signal lost is frequent with a good phone though Galaxy Note 4... I'll fly around at eye sight for a while...
     
  15. bobmyers

    Joined:
    May 10, 2015
    Messages:
    3,611
    Likes Received:
    866
    Location:
    San Antonio, TX
    Where did you take off from-- any metal or power close by either flying or taking off?
     
  16. JPB

    JPB

    Joined:
    Sep 20, 2015
    Messages:
    5
    Likes Received:
    1
    Yes but i have been flying here (home) most of the time and its the first time it does that.
     
  17. bobmyers

    Joined:
    May 10, 2015
    Messages:
    3,611
    Likes Received:
    866
    Location:
    San Antonio, TX
    I flew from my back yard for a couple of weeks with no issues, but now I can go out there and get compass errors if I take off from certain locations. Underground metal or power lines, concrete with reinforcing, steel pipe or anything ferrous can cause compass errors, If you cant see it doesn't mean it is not there.
     
  18. JPB

    JPB

    Joined:
    Sep 20, 2015
    Messages:
    5
    Likes Received:
    1
    Ok youre right. I was on reinforced concrete. I didnt think of the rods under. I'll try recalibration tomorrow somewhere else and try to gain confidence again... merci thank you
     
    bobmyers likes this.
  19. Greebo

    Joined:
    Sep 1, 2015
    Messages:
    32
    Likes Received:
    9
    Yeah i took mine to a suspension bridge and checked IMU before take off. Instead of the normal 1499 I was reading 1150 lol
     
  20. N017RW

    Joined:
    May 2, 2014
    Messages:
    6,257
    Likes Received:
    1,619
    Location:
    Palm Beach Co.- FL

    Your loss of confidence is a good thing.
    It will make you a safer operator.

    These toys are subject to malfunction without redundancy.
    We read about it here every day so it is only a matter of time.

    The only legacy r/c aircraft I still have hanging from the ceiling is because I retired them before 'it' happened.
     
    #20 N017RW, Sep 21, 2015
    Last edited: Sep 21, 2015
    bobmyers and JamesD like this.