Welcome to PhantomPilots.com

Sign up for a weekly email of the latest drone news & information

CM2000 v5 - Unstable turn on / boat

Discussion in 'General Discussion' started by Zork, Mar 1, 2014.

  1. Zork

    Joined:
    Feb 26, 2014
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    I was trying to launch my phantom from a boat and the CM2000 would not initialize. It just remained limp. When I got back to shore it worked fine. I assume that it needs a stable service when you turn it on? Is there a way around this? I ended up taping the camera in place in order to take some shots--obviously less than ideal.

    Thanks
     
  2. OI Photography

    Joined:
    Sep 23, 2013
    Messages:
    5,542
    Likes Received:
    17
    Location:
    Clarksville, TN
    There's some techniques you can try in this thread: viewtopic.php?f=4&t=9054&p=75979

    The thread is about getting the Phantom stable enough on a boat that it initializes properly, but they might be worth a try for your gimbal. I have the CM2000 as well but I've never tried using it on a boat (moving or otherwise).
     
  3. ianwood

    ianwood Taco Wrangler
    Staff Member

    Joined:
    Jan 7, 2014
    Messages:
    4,910
    Likes Received:
    1,789
    Location:
    Lost Angeles
    Probably the same issue as with the Phantom in the thread mentioned above. The gimbal needs consistent readings from the IMU for a set period of time to initialize properly.
     
  4. mikeydaddio

    Joined:
    Feb 4, 2014
    Messages:
    166
    Likes Received:
    0
    Go into the SimpleBGC software and check the box that says "Skip gyro calibration on startup". I haven't tried it but, in theory, that should fix the problem because it will use the stored calibration instead of having to be still to get a new calibration when you start it up.

    Mike