Welcome to PhantomPilots.com

Sign up for a weekly email of the latest drone news & information

Can't calibrate after upgrade to 3.12

Discussion in 'Phantom 2 Vision + Discussion' started by mchernis, Mar 8, 2015.

  1. mchernis

    Joined:
    Mar 8, 2015
    Messages:
    21
    Likes Received:
    2
    Hi,

    After performing the upgrade to 3.12 (I previously did the 3.10 upgrade and then downgraded to 3.08) I'm no longer able to calibrate the compass. After the 2nd step of the calibration, the rear LED flashes GREEN followed by THREE RED flashes and then repeats.

    I'm tried the following:

    Moved to different spots (though, I've always been able to calibrate in that spot)
    Performed both the Basic AND the Advanced IMU calibration . Both seemed to complete properly
    Power cycled the device (removed the battery as well) and controller

    This is a V3 Phantom version and worked fine prior to the upgrade. Please help. Should I just go back to the old firmware somehow?

    Mark
     
  2. StevenQX

    Joined:
    Mar 1, 2015
    Messages:
    786
    Likes Received:
    185
    Location:
    Italy
    Do the calibration in the way that you turn with the quad, not the one that just the quad turn
     
  3. mchernis

    Joined:
    Mar 8, 2015
    Messages:
    21
    Likes Received:
    2
    Thanks. That is the way I usually do it. No luck.
     
  4. mikekilroy1074

    Joined:
    Feb 8, 2015
    Messages:
    52
    Likes Received:
    11
    You sure it failed? Sounds like it passed and then telling you 5 or less satellites..... working fine?
     
  5. msinger

    Approved Vendor

    Joined:
    Oct 30, 2014
    Messages:
    18,925
    Likes Received:
    5,574
    Location:
    US
    Unfortunately, you cannot roll back to an older version of 3.x after upgrading.
     
  6. Larry L

    Joined:
    Oct 17, 2014
    Messages:
    671
    Likes Received:
    39
    Location:
    Copperas Cove, Texas
    Mine was doing that Friday. It would flash red after trying to calibrate. I would have to cycle off & try it again. I was at a soccer field right next to a large scoreboard with the electricity running underneath. I just moved a few feet away & got it calibrated. Do not know if that had anything to do with it or just something else.
     
  7. jonstatt

    Joined:
    Feb 7, 2015
    Messages:
    65
    Likes Received:
    0
    I agree, it does sound like it has gone back to reporting GPS status. If the calibration failed, I believe it will go Red-Yellow-Red-Yellow. If it is showing Red/Green flashes, then that's the GPS status.

    An easy way of testing this, is turn on the Phantom and leave it until it gets a GPS signal first. THEN pick it up and calibrate it. Assuming the GPS didn't get lost just at that moment it would then return to a green flashing status after calibration.
     
  8. mchernis

    Joined:
    Mar 8, 2015
    Messages:
    21
    Likes Received:
    2
    Interesting. Unfortunately, that is not it though as it claims to have 8 (sometimes 9 satellites) and only shows the green with the three red flashes immediately after trying the calibration. I tried the IMU calibration (basic and advanced) but that did not help. I did notices the compass numbers moving around a lot when doing that calibration. Is that normal?


    Serves me right for installing 3.12 on a copter that was working perfectly.
     
  9. Ruff Ryda

    Joined:
    Oct 28, 2013
    Messages:
    19
    Likes Received:
    1
    Location:
    Harrisburg, IL
    Actually you can. Just install assistant v3.6. I did this the day after I upgraded as I wasn't liking some of the weird things that v3.12 was doing.

    http://www.dji.com/product/phantom-2-vi ... s/download