Welcome to PhantomPilots.com

Sign up for a weekly email of the latest drone news & information

Auto take-off not available

Discussion in 'Pro/Adv Discussion' started by RuneW, May 18, 2015.

  1. RuneW

    Joined:
    Apr 16, 2015
    Messages:
    57
    Likes Received:
    8
    Finally dared to fly my P3A yesterday after having it for a week...

    Most important thing first: It behaved just beautifull, was rock stable and it came back in one piece :)

    I've used the week well with calibrating everything and the horizon was perfectly level.

    But I couldn't use the auto take-off function, because it was not available. Instead the app only showed the auto land icon, just as if the aircraft was in the air (which I'm fairly sure it wasn't...). I've flown quads before so there was really no big problem lifting off in a "determined manner", but I'm a bit curious about this behaviour.

    I have turned off the VPS and am using the 1.1.1 version app on an iPad Mini.

    Does anyone have any idea why the auto take-off was disabled in this way?
     
  2. RuneW

    Joined:
    Apr 16, 2015
    Messages:
    57
    Likes Received:
    8
    Yes, is auto take off dependent on it? But not auto-landing?
     
  3. RuneW

    Joined:
    Apr 16, 2015
    Messages:
    57
    Likes Received:
    8
    Yes, that makes sense. It doesn't explain why auto landing was available though...
     
  4. RuneW

    Joined:
    Apr 16, 2015
    Messages:
    57
    Likes Received:
    8
    He he, ok then the only mystery left is why the landing icon was available at all when I still was on the ground :)
     
  5. Recce2

    Joined:
    Dec 4, 2013
    Messages:
    103
    Likes Received:
    31
    Location:
    Duluth, MN
    That's interesting. I just tried mine with VPS turned off and the Auto-Take - button appears and take-off works fine.
    Note that the Auto-Take-Off button won't appear if you have already started the motors.
     
    UAVLounge likes this.
  6. clkilljoy

    Joined:
    Apr 30, 2015
    Messages:
    133
    Likes Received:
    36
    No Auto Take Off if the motors are already running.

    Did you start the motors. If so once you do the two stick start the icon is gone for auto take off.
     
  7. packerman8

    Joined:
    Apr 8, 2015
    Messages:
    113
    Likes Received:
    22
    Location:
    Wisconsin
    I have found that if you start the motors, The auto-takeoff feature is gone. If you haven't started the motors, Feature is present and works great. Thanks!
     
  8. RuneW

    Joined:
    Apr 16, 2015
    Messages:
    57
    Likes Received:
    8
    Ok, that is the explanation then. The motors were armed. So, the P3 can actually start flying without being armed... I would never have guessed!

    Thanks for the explanation!